Президентът Франсоа Оланд връчи на Ирина Бокова званието Командор на Ордена на почетния легион

Президентът Франсоа Оланд връчи на   Ирина Бокова званието  Командор на  Ордена на  почетния легион

UN 17:57:31 17-07-2015
TE1756UN.001
Оланд - Бокова - отличие

Президентът Франсоа Оланд връчи на
Ирина Бокова званието Командор на
Ордена на почетния легион


София, 17 юли / Национална комисия на Р България за ЮНЕСКО /

Президентът на Френската република Франсоа Оланд връчи днес в Елисейския дворец отличието Командор на Ордена на почетния легион на Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО. Отличието й се присъжда по изключение за големите й заслуги в борбата срещу неграмотността и фанатизма, както и за усилията й за овластяване на жени и момичета чрез образование, за опазване на културното наследство, особено в страни в конфликт - Сирия, Ирак и Мали.
В словото си Франсоа Оланд подчерта заслугите на Ирина Бокова като посланик на България във Франция за задълбочаване на отличните френско-български отношения и като Генерален директор на ЮНЕСКО.
"Организацията на ООН за образование, наука и култура и Франция споделят едни и същи универсални ценности, като зачитане на правата на човека, човешкото достойнство, толерантност, уважение към културното многообразие, образование за мир и устойчиво развитие. Доктрината Ви за установяването на нов хуманизъм на 21 век е в действие още от първия ден на Вашия мандат. Вие бяхте в Хаити след катастрофалното земетресение, в Пакистан след унищожителните наводнения, заедно с мен в Мали след изгарянето на ценни ръкописи на ислямското наследство, в бежанските лагери в Йордания и на два пъти в Багдад заради опазването и съхранението на културното наследство. Вие сте пример за всички жени по света, които имат смелостта да поемат отговорност", заяви президентът Оланд.
Ирина Бокова благодари на френския президент, а чрез него и на Франция, за оказаната й висока чест. В своето изказване тя заяви: "За мен е голяма чест да получа това отличие, като българка и като Генерален директор на ЮНЕСКО. В годината, когато отбелязваме 70-та годишнина от създаването на ЮНЕСКО борбата срещу неграмотността, фанатизма, за опазване на културното наследство и многообразие, за мир и устойчиво развитие е наш общ ангажимент".
/ТЕ/