"Гардиън": Две българки оглавяват листата на вероятните кандидатки за следващия генерален секретар на ООН

UN 15:05:01 09-07-2015
MG1505UN.025
ООН - генерален секретар - селекционен процес

"Гардиън": Две българки оглавяват
листата на вероятните кандидатки за
следващия генерален секретар на ООН


Лондон, 9 юли /БТА/
Кампанията ООН да бъде оглавена от жена след изтичане на мандата на сегашния й генерален секретар Бан Ки-мун набира сили, пише в голяма статия лондонския вестник "Гардиън".
Началото на кампанията бе поставено от международната неправителствена организация "Равенство сега", която настоя за равнопоставеност между половете в процеса на подбора на наследника на Бан, който след два мандата начело на ООН трябва да се оттегли в края на 2016 г. След като бяха изпратени 20 000 писма до ключови личности, от които зависи решението по този въпрос, Общото събрание на световната организация подготви резолюция, която призовава за равенство между половете, и тя ще бъде публикувана в окончателния й вариант през септември.
В момента Съветът за сигурност на ООН извършва зад закрити врата процеса на подбор на кандидатите преди да представи своя избраник пред Общото събрание. Селекционният процес обаче е непрозрачен, недемократичен и политизиран, което намалява шансовете да се постигне желаното равенство между половете, коментира авторът на "Гардиън".
Начиная от 1990-те години, ООН възприе негласен принцип за регионална ротация за своите лидери, който насърчава справедливо представителство за различните райони на света. Изборът на няколко досегашни лидери бе направен в този дух. Сега справедливостта и диверсификацията трябва да се разпрострат и върху половия признак, отбелязва вестникът. "Ако елиминираме половината от световното население, значително ще намалим шансовете да изберем най-добрия генерален секретар", казва британският посланик в световната организация Матю Райкрофт.
При засилващата се тенденция за избиране на жени на ръководни политически постове в света през последните години не може да се говори за недостиг на жени кандидатки и за най-високия и най-престижен международен пост, посочва "Гардиън". В същия дух се изказва и Джийн Красно, професорка от университет в Йейл и експерт по въпросите на ООН. В кампанията за жена за генерален секретар на ООН вече се появиха няколко имена на изтъкнати жени от всички региони на света, включително и от Източна Европа, която е следващият регион, на който вероятно ще се падне ред, ако се спази ротацията.
Според "Гардиън" списъкът се оглавява от две българки - генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова и Кристалина Георгиева - икономист и еврокомисар. В списъка са още управляващата директорка на МВФ Кристин Лагард, чилийската президентка Мишел Бачелет, която е и бивш лидер на организацията "Жени от ООН", както и бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк, оглавявала по-рано Програмата на ООН за развитие.
"Гардиън" цитира свое неотдавнашно социологическо проучване, при което 96 на сто от запитаните отговорили, че е време жена да стане генерален секретар на ООН. Според вестника този пост е "най-невъзможната работа на света". Избраникът (той или тя) трябва да вдъхне нова енергия в 70-годишната институция, създадена по идея на бившия президент на САЩ Франклин Рузвелт.
Цитират се и мнения на много експерти, че редица чисто женски качества биха били от полза при ръководството на ООН, която има за цел да способства за мира, сигурността и сътрудничеството в света и за решаването на международните конфликти, съобразявайки се с най-различни, често противоречащи си фактори и обстоятелства. Това трябва да бъде силна независима личност със солидна ценностна система, етика и решителност да се бори за човешки права и за развитие на изостаналите страни, посочва "Гардиън".
/Васил Сотиров/
/МИГ/