Даряват "Рибния буквар" на българското училище в Братислава

Даряват "Рибния буквар" на българското училище в Братислава

EZ 14:22:01 14-01-2022
RI1416EZ.033
ИАГ - "Книги за Братислава"- кампания

Даряват "Рибния буквар"
на българското училище
в Братислава


София, 14 януари /Людмила Спасова, БТА/
Петко Костов от София е първият, който се включи в кампанията "Книги за Братислава", организирана от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/, Североизточното държавно предприятие /СИДП/, Българското дружество за защита на птиците и Югоизточното държавно предприятие /ЮИДП/, съобщиха от ИАГ. Заедно със съпругата си, той е заделил от личната им библиотека няколко издания на български автори, по които в училище са учили синовете и внуците му. Сред книгите има особено ценно издание на "Рибния буквар" на Петър Берон. Петър Костов иска децата в Братислава да се докоснат до книгата, а не само да видят снимка на корицата и в учебника си по история.
За себе си първият дарител казва, че е роден на 1 март 1942 година в село Ябланица. Любовта към книгите идва от учителката му в махленското училище Милка, която два пъти седмично събирала класа си през ваканциите, за да им чете книги от български автори. След Търговската гимназия в София Петко Костов завършва Селскостопанската академия, където известно време е бил асистент. По-късно се занимава с растителна защита и работи в Африка. Спомня си, че винаги, когато е бил на път, е носил със себе си книги, чрез които е попадал в нови и непознати светове. В момента препрочита "Опитите" на Монтен, защото смята, че един прочит не е достатъчен за философ от неговият ранг.
Костов уточнява, че цял живот е събирал книги, а и има много лично творчество, като част от стиховете и разказите му са публикувани на страниците на "Средношколски вестник". Обича да чете много и с удоволствие се включва в кампанията в полза на българското училище в Братислава. Обещава да убеди и свои приятели да дарят книги за едно от най-старите български школа зад граница.
Всички, които искат да помогнат за обновяване на библиотеката в Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава, могат да изпратят книги или да ги занесат на ръка в ИАГ, СИДП или ЮИДП, информират от ИАГ.
Кампанията е част от проекта "Земите и горите на орела", а събраните книги ще бъдат изпратени в Словакия на 24 май./РИ/