Българката Даниела Зекина рисува картини и илюстрира детски книги в Канада

Българката Даниела Зекина рисува картини и илюстрира детски книги в Канада

SM 14:06:31 25-11-2021
MG1403SM.001
Даниела Зекина - Канада - художничка

Българката Даниела Зекина
рисува картини и илюстрира детски книги
в Канада

 

София, 25 ноември /Мартина Ганчева, БТА/
Българската художничка Даниела Зекина живее и работи в Монреал от 1993 година. Илюстрира детски книги, участва в множество самостоятелни и групови изложби в Европа и Америка, а наскоро откри поредната в Канада.


"Рисувам откакто се помня, но по-професионално и сериозно започнах на 12-годишна възраст, когато се готвех за изпитите в Националната художествена гимназия в София. Аз съм от семейство на лекар и математик, но моите родители винаги са ме подкрепяли в това, което обичам да правя. И го правя цял живот", споделя Даниела пред Яна Беличка - водещ на българското телевизионно предаване "Зорница". Тя е убедена, че човек никога не бива да забравя корените си. "Идваме от страна с много богата духовна традиция и тези културни пластове, които носим, те са нашето богатство. Не бива да ги забравяме. Музиката, танците, литературата, картините".


Ето какво разказа Даниела Зекина специално за БТА и рубриката BG СВЯТ след откриването на изложбата.

Въпрос: Как се озовахте от България в Канада?
Отговор: Пристигах със семейството си през далечната 1993 г. директно от София. Дотогава работех като художник в БТА за седмичното списание "По света". Паралелно илюстрирах детски книги. Решихме да заминем със съпруга ми, който също е художник и двете ни деца.

Въпрос: Разкажете ни за живота и работата си отвъд Океана.
Отговор: Професионалната ми работа в Канада датира от 1995 година, когато беше публикувана първата ми книга за деца от издателство LA COURTE ECHELLE в Mонреал. Оттогава досега съм илюстрирана около 60 книги за деца. Паралелно с това създадох много миниатюри и живописни картини в разнообразни художествени техники, реализирах много самостоятелни изложби в Монреал, участвах в много колективни изложби в Канада, Съединените щати и Европа.

С моите картини са илюстрирани четири антологии на славянските поети, издания на Международната славянска академия. От известно време в началото на всяка година със съпруга ми правим изложби в Мексико. Но никога не съм прекъсвала връзката с България. От около десетина години всяко лято правя по няколко изложби в София и една във Варна.


Въпрос: Наскоро открихте най-новата си изложба в Монреал.
Отговор: "Нарича се "Papier maRche". Това е традиционна колективна изложба, която организираме вече осем години. Тази година я представихме в артистичната галерия "L'Original", на улицата на галериите "Saint Paul" в историческия стар град на Монреал, на брега на огромната река Saint Laurent. Идеята е да се представят многообразните и богати възможности да се създават художествени произведения върху хартия, с всички възможни техники - рисунка, живопис, колаж, класическа и дигитална графика.

Още за живота и творчеството на Даниела Зекина вижте в интервюто й пред Яна Беличка в българското телевизионно предаване "Зорница" по канадската телевизия ICI . 
/МГ/