БЛС е готов да излъчи свои представители в работната група, сформирана от премиера Кирил Петков

SK 11:12:01 15-01-2022
LM1109SK.009
БЛС - позиция

БЛС е готов да излъчи свои представители в работната група,
сформирана от премиера Кирил Петков


София, 15 януари /БТА/
Българският лекарски съюз /БЛС/ заявява своята готовност да излъчи свои
представители, притежаващи нужната експертиза и познания, в работната група,
която ще бъде сформирана от министър-председателя Кирил Петков за
обсъждането на мерките в Националния оперативен план за справяне с
пандемията от COVID-19. Това се заявява в позиция на БЛС, изпратена до
медиите.
БЛС с недоумение следи събитията от последните дни, дискусията, която се води "за" и "против" зелените сертификати и дебатите за това какви трябва да бъдат въведените мерки за овладяване на епидемията от COVID-19 у нас, отбелязват от организацията. За пореден път, на фона на засилващия се натиск върху здравната система, на фона на близо 33 000 загубени човешки животи, сред които и тези на над 170 колеги - медици, ставаме свидетели на това как науката и фактите бяха оставени на заден план, посочват от БЛС.
За пореден път, ставаме свидетели на това как, давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения, внушение, което не отговаря на истината, коментират от лекарския съюз. Те заявяват, че е крайно време конспиративните теории да бъдат оставени настрана и допълват, че работа, но и задължение на медиците е да представят безпристрастна и научно доказана информация.
Ваксината е единственият известен засега начин да се защитим от коварната болест, подчертават от БЛС. Ние, лекарите, вече дадохме пример и над 75 процента от нас се ваксинираха, заедно с преболедувалите колеги, защитените медици сме около 90 на сто, отбелязват от организацията.
От БЛС заявяват, че зеленият сертификат не трябва да бъде отменян, особено по време на разгара на петата вълна. Нещо повече - у нас той беше въведен със закъснение, коментират от лекарския съюз.
/ЛМ/