Контролът върху изпълнението на противоепидемичните мерки в община Шумен се повишава

SK 17:55:31 14-01-2022
LM1752SK.029
Шумен - COVID-19 - Общински кризизен щаб

Контролът върху изпълнението на противоепидемичните мерки в община Шумен се повишава


Шумен, 14 януари /Станимир Савов, БТА/
Контролът върху изпълнението на противоепидемичните мерки в община Шумен ще се повиши. Това бе решено на днешното заседание на Общинския кризизен щаб, свикано от кмета на областния град Любомир Христов, във връзка с усложняващата се епидемиологична обстановка.
Помощ в осъществяването на контрола на противоепидемичните мерки ще оказват и кметовете на населени места на които ежедневно ще се изпращат списъци с болните от коронавирусна инфекция и карантинираните в техните населени места. Представители на Регионалната здравна инспекция, на полицията и на инспекторите по "Наредба 1" в общината споделиха, че не им достига ресурс да осъществяват всеобхватен ежедневен контрол на противоепидемичните мерки.
Членовете на щаба се обединиха и около необходимостта от агитация, включително чрез изготвянето на материали, с цел ускоряване на ваксинационния процес. За целта ще бъде проведена и нова среща, с участието на личните лекари.
На Общинския кризизен щаб бе обсъдена и възможността медицински специалисти, кметове на населени места, неформални лидери и представители на религиозните общности - да разяснят на населението ползите и необходимостта от поставяне на ваксини срещу COVID-19.
Нови 60 случаи с потвърден положителен резултат за COVID-19 са регистрирани в Единния информационен портал през последното денонощие в Шуменско, 39 от които - в областния град. Към 14 януари заболеваемостта в региона за 14-дневен период е 393 на 100 000, а в община Шумен - 699 на 100 000 души. Активните случаи в общината са 558, а хоспитализирани в болница - 78 души.
"Шуменска област е една от малкото в страната, която все още е в червената зона по заболеваемост от COVID-19, но по отношение на ваксинационния процес сме на едно от последните места в страната", каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова.
В областта са поставени 82 265 дози ваксини, 43 635 от които - в Шумен. Със завършен ваксинационен курс в региона са 38 520, а с поставена бустерна са 10 192 души, съответно 22,42 и 5,93 процента от населението в областта, отбеляза Калоянова.
Тя припомни, че в Шумен има разкрити четири имунизационни пункта. "Там са поставени 28 430 дози ваксини, с около 8 000 повече отколкото от всички общопрактикуващи лекари в общината. Има потенциал да засилим имунизационния процес, да направим добра кампания, в която и личните лекари да се включат доста по-активно. Има лекар поставил 1749 ваксини, а друг негов колега - 41 дози", каза още Калоянова.

/ЛМ/