Година след началото на ваксинационната кампания срещу КОВИД-19 в Турция са поставени над 138 млн. дози ваксини

SK 16:12:01 14-01-2022
VN1606SK.007
Турция - КОВИД-19 - ваксинация

Година след началото на ваксинационната кампания срещу КОВИД-19 в Турция са поставени над 138 млн. дози ваксини


Анкара, 14 януари /БТА/
Една година след началото на ваксинационната кампания срещу КОВИД-19 в Турция са поставени 138,3 млн. дози ваксини, съобщи в. "Дейли Сабах".
Изданието отбелязва, че днес се навършва точно една година от деня, в който министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа и членовете на Научния съвет за борба с коронавируса бяха имунизирани в Анкарската градска болница, с което бе поставено началото на ваксинационната кампания в страната.
Ваксинационната програма в страната започна с имунизацията на медиците, а през лятото стана достъпна за много повече хора, включително за деца (над определена възраст).
Вече над 52 млн. души в страната с население над 83 милиона са с поставени две дози ваксина, а близо 22,8 милиона турски граждани са с три дози.
Масовата ваксинация ни доближи повече към живота преди пандемията. Трябва да си поставим и липсващите дози, написа днес в Туитър министърът на здравеопазването Коджа по повод годишнината от началото на ваксинацията.
В Турция хората могат да избират между ваксината "Коронавак" на китайската компания "Синовак" и препарата на "Пфайзер/Бионтех". От миналия месец е достъпна и местната турска ваксина "Турковак", но тя засега е в ограничени количества.
В момента Турция се бори с поредната вълна на КОВИД-19, като тази седмица бе засечен рекордният брой от 77 722 новозаразени за ден. Увеличаването на броя на новозаразените се дължи на разпространението на варианта Омикрон, но на този етап не се наблюдава увеличаване на смъртните случаи в страната.
Властите призовават хората се ваксинират с бустерна доза, а наскоро започнаха дори записвания за поставяне на пета доза ваксина срещу коронавируса.
/Нора Чолакова/

/ВН/