"Пфайзер" обяви, че бустерна доза от ваксината й срещу Ковид-19 защитава и срещу варианта Омикрон

SK 15:45:31 08-12-2021
AK1540SK.004
Ковид - САЩ

"Пфайзер" обяви, че бустерна доза
от ваксината й срещу Ковид-19
защитава и срещу варианта Омикрон


Ню Йорк, 8 декември /БТА/
Бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер/Бионтех" може да осигури защита от варианта Омикрон, въпреки че първоначалните две инжекции изглеждат значително по-слабо ефективни, предадоха световните информационни агенции.
От компаниите обявиха, че лабораторни тестове са показали, че бустерната доза увеличава 25 пъти нивото на неутрализиращите антитела срещу Омикрон.
Лабораторните данни бяха представени в съобщение до медиите от "Пфайзер", но предстои да бъдат разгледани от експерти. "Пфайзер" и "Бионтех" вече работят за създаването на препарат срещу новия вариант на Ковид-19. Те могат да започнат да я доставят през март 2022 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.
Учени спекулират, че високият брой на антителата, образувани след трета доза от ваксините срещу новия вариант, може да е достатъчен, за да противодейства на всяко намаляване на ефективността им.
Нивото на антитела показва колко добре една ваксина може да предотврати инфекция с новия коронавирус. Те обаче са само един слой от защитните сили на имунната система. От компанията "Пфайзер" твърдят, че две дози от нейния препарат все още могат да осигурят защита срещу тежък Ковид-19.
"Въпреки, че две дози от ваксината могат все още да предпазят от тежко протичане на инфекцията, причинена от Омикрон, от предварителните данни става ясно, че защитата става максимална след трета инжекция от нашия препарат", заяви изпълнителният директор на "Пфайзер" Албърт Бурла в разпрострареното съобщение. /ТС/

/АКМ/