Британско изследване показа безопасност на ваксините срещу Ковид-19 за бременните

SK 19:54:31 25-11-2021
HT1952SK.038
Ковид - Великобритания

Британско изследване показа безопасност на ваксините срещу Ковид-19 за бременните


Лондон, 25 ноември /БТА/
Ваксинирането срещу Ковид-19 е безопасно за бременните жени и не се свързва с по-висока честота на усложнения, съобщи Ройтерс.
Данните от реални ваксинации във Великобритания бяха разпространени от държавната агенция за здравна безопасност, докато официални лица призовават бременните жени да се ваксинират. Те подкрепят резултатите от други изследвания по света, че ваксините са безопасни във всеки период от бременността.
Значими разлики в честотата на мъртвите раждания, бебетата с ниско тегло или преждевременните раждания не са установени между ваксинирани и неваксинирани във Великобритания.
Данните са особено насърчаващи, защото първите ваксинирани бременни жени във Великобритания са били със здравословни проблеми, за които се очаква да са с по-висок риск от усложнения.
"Всяка бременна жена, която още не се е ваксинирала, трябва да го направи и да бъде спокойна, че това ще й помогне да предотврати сериозните последици от заразяване н Ковид-19 през бременността" - каза д-р Мери Рамзи, която отговаря за имунизациите в Британската агенция по здравна безопасност.
Данните от Великобритания са, че честотата на мъртвородени деца сред ваксинираните жени е била 3,35 на 1000 - малко под характерните 3,60 на 1000 за неваксинираните.
Процентът на преждевременните раждания е 6,51 за ваксинираните - малко по-висок от 5,99 за неваксинираните.
Британските власти призовават бременните жени да се ваксинират. Министерството на здравеопазването изтъква, че боледуването от Ковид-19 е много по-рисково от ваксинирането.
Само 22 процента от родилите през август във Великобритания са били ваксинирани. 98 процента от болните от Ковид бременни жени в болница са неваксинирани, изтъкват властите. /ХТ//ХТ/