Ваксините не намаляват риска от дълъг Ковид-19 при хора, които са се заразили въпреки имунизацията

SK 14:25:02 25-11-2021
HT1422SK.014
Ковид - Великобритания

Ваксините не намаляват риска
от дълъг Ковид-19 при хора, които
са се заразили въпреки имунизацията


Лондон, 25 ноември /БТА/
Ваксините не намаляват риска от дълъг Ковид-19 при хора, които са се заразили въпреки имунизацията, предаде Ройтерс, като цитира британско проучване.
Препаратите срещу новия коронавирус обаче са високо ефективни при осигуряването на защита срещу тежко протичане на инфекцията.
Учени от Оксфордския университет проследяват в продължение на шест месеца 9479 ваксинирани доброволци, диагностицирани с Ковид-19 и същия брой хора, които са заразени, но не са имунизирани. В сравнение с втората група, при тези с поставен препарат има "много по-малък риск от тежки усложнения от Ковид-19" като необходимост от настаняване в интензивно отделение, оказване на помощ при дишането или образуване на тромб в краката или белия дроб, обяснява Максим Таке от Оксфордския университет.
Други усложнения от вируса, сред които и дълъг Ковид, се появяват с еднаква честота, независимо дали е направена имунизация или не, установява научният екип.
"Ваксините все още са отличен начин за предотвратяване на усложнения от Ковид-19, тъй като предпазват от инфекцията на първо място," казва още Таке. Заключенията обаче показват, че заразените, които са имунизирани, трябва да бъдат бдителни за потенциални последствия от боледуването.
Изследването е публикувано в електронната библиотека medRxiv./ТС/





/ХТ/