Румъния затяга противоепидемичните мерки на фона на увеличение на новите и смъртните случаи от КОВИД-19

SK 13:37:01 23-10-2021
SG1333SK.005
Румъния - КОВИД-19

Румъния затяга противоепидемичните мерки
на фона на увеличение на новите и смъртните
случаи от КОВИД-19


Букурещ, 23 октомври /БТА/
Румъния затяга от понеделник противоепидемичните мерки на фона на увеличение на новите случаи на КОВИД-19 и на смъртните случаи от заболяването, съобщава Ройтерс. Правителството обяви, че отново влиза в сила вечерен час. За достъп до повечето обществени пространства ще бъде задължително представянето на здравен пропуск, а учениците ще излязат в двуседмична ваканция.
Мерките разширяват ограниченията, които вече бяха наложени в градовете с висока заболеваемост. Новите рестрикции бяха одобрени от временното правителство късно в петък.
Този месец Румъния регистрира рекорден брой нови и смъртни случаи от КОВИД-19, а здравната система достигна точка на пречупване. Страната е на второ място в ЕС по най-нисък процент на ваксинация.
"Положението е катастрофално", заяви вчера заместник вътрешният министър Раед Арафат. "Други страни преминаха през това, когато нямаше на разположение оръжие, а именно ваксина", отбеляза той. "Озовахме се в тази ситуация, при положение че има ваксина, защото мнозинството от нас не желае да се ваксинира. Тази ситуация можеше да бъде избегната", посочи Раед Арафат.
Новите противоепидемични мерки ще бъдат в сила за срок от 30 дни и включват ограничение на придвижването след 22,00 ч. и затваряне на магазини и ресторанти в 21,00 ч.
Само ваксинираните хора и тези, които са се възстановили от болестта, ще имат достъп до повечето несъществени обществени пространства. Достъпът до магазини и аптеки не е ограничен. Църковните служби също ще могат да се посещават без здравен пропуск.
Носенето на предпазна маска на обществено пространство отново става задължително от понеделник, а сватбите и други частни празненства ще бъдат забранени.
Правителството призова работодателите да изпратят половината от служителите си на работа от вкъщи.
Малко над една трета от пълнолетното население на Румъния е напълно ваксинирано срещу КОВИД-19 на фона на недоверие към държавните институции и кампании по дезинформация, отбелязва Ройтерс.
Тази седмица имунизационната кампания набра скорост, след като хората очевидно реагираха на драматичната картина на препълнени болници и умиращи хора. В петък над 86 000 души получиха първа доза от ваксината, което е рекорден брой за едно денонощие в Румъния, посочва агенцията.
/София Георгиева/
/СГ/