Почти половината от пълнолетното население на Черна гора е ваксинирано срещу коронавирус

SK 09:24:31 14-10-2021
PK0922SK.005
Черна гора - КОВИД-19 - ваксинация

Почти половината от пълнолетното население
на Черна гора е ваксинирано
срещу коронавирус


Подгорица, 14 октомври /Спец. за БТА от Антоанета Пунчева/
Още 40 хиляди дози от руската ваксина Спутник V ще пристигнат в Черна гора в петък, 15 октомври, съобщи здравният министър Йелена Боровинич Бойович, а имунизацията с ваксината ще започне в събота.
"Досега в Черна гора са доставени общо 879 980 дози ваксини от различни производители: Пфайзер, АстраЗенека, Синофарм, Спутник V. През следващия период се очаква пристигането на 100 000 дози ваксина Синовак", съобщават от Министерство на здравеопазването.
Първа доза ваксина срещу коронавирус са получили 55 % от пълнолетното население, а напълно ваксинирани са 49,4 процента. За 24 часа 429 души са получили първата доза ваксина, а 1153 са били реваксинирани.
Масовата ваксинация срещу COVID-19 в Черна гора започна в началото на май тази година.
В страната тече обществен дебат за евентуалната нужда от трета доза при намаляване на антителата след известен период от ваксинирането. Това стана повод за следното пояснение: бустерната доза на ваксината е тази, която се дава евентуално след шест месеца, а третата доза е препоръчителна за хора с отслабена имунна система, най-малко 28 дни след втората доза от ваксината.
В сряда Институтът за обществено здраве и други публични и частни лаборатории в Черна гора, занимаващи се с диагностика на коронавирусната инфекция, представиха резултатите от направените 2647 проби. Новите положителни случаи в общия брой тествани са 12,88 процента.
/ПК/