Венко Филипче: Не се очаква нова силна КОВИД вълна, ваксинацията дава ефекти

SK 16:31:01 13-10-2021
NC1629SK.009
Република Северна Македония - здравеопазване - ваксинация

Венко Филипче: Не се очаква нова силна КОВИД вълна, ваксинацията дава ефекти


Скопие, 13 октомври /БТА/
Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Филипче каза, че не очаква в следващия период да има силна вълна от КОВИД-19, но ситуацията се следи постоянно и ще бъдат взети мерки в съответствие с развитието й, предаде специално за БТА агенция МИА.
Той подчертава, че засега не се мисли за въвеждане на задължителна ваксинация, но нищо не е изключено и всичко ще зависи от това дали досегашният обхват /на ваксинация/ ще продължи и по-нататък да намалява бройките.
"Не очакваме силна вълна, тоест натиск върху болниците, но сме готови да приемем пациентите в който и да е град", каза Филипче в отговор на журналистически въпроси.
Трудно е да се говори за очаквания, но от досегашния опит може да се види, че тази вълна беше силна и имаше голям брой новодиагностицирани пациенти, на които им беше необходимо болнично лечение само в градовете, в които обхватът на ваксинацията е нисък, а в градовете, където този обхват е висок,"няма препълване на болниците".
"Сега на територията на цялата държава обхватът на ваксинацията се увеличава. Смятам, че силна вълна не би трябвало да има, но това не означава, че не трябва да сме внимателни, трябва да следим ситуацията. Очевидно е, че ваксинацията прави своето. Че има ефект от този процес е доказано и беше доказвано сега в тези градове, в които болниците изобщо не се препълниха. И ако ваксинирани лица се заразят, това ще бъде по-лека форма на болестта и е нещо, което се следи и в другите страни, където обхватът на ваксинация е прилично висок", каза министърът на здравеопазването.
Той каза, че в началото на всяка кампания и препоръка на определена мярка се е увеличавал броят на лицата, които са се записали за ваксинация и сега интересът за получаване на първа доза е по-малък.
"Вярвам, че на гражданите им е все по-ясно какъв е ефектът от ваксинацията, а това е, че и там, където има болни, болниците не се препълват. С ваксинацията се постигат две неща - първо се защитава собственото здраве, а след това и здравната система, която няма да се претоварва, и другите специалности ще може да работят нормално, за да не се правят списъци на чакащи", каза Филипче, подчертавайки, че и по-нататък ще се работи за подчертаване на значението на ваксинацията.
Той добави, че скоро ще започне да се прилага нова рестриктивна мярка за влизане в определени обекти и на събития, при което в тях ще може да влизат само ваксинирани с две дози, вместо както досега и само с една. Освен това засега не се мисли за други мерки, макар това да не се изключва, изтъкна Филипче.
"Трудно е да се предвиди как ще се развива ситуацията с вируса. Има различни проучвания и предвиждания. В този момент освен кампаниите и ограничителните мерки някои страни имат препоръки ваксинацията да бъде задължителна за някои сектори. Ние засега не мислим за това, но нищо не е изключено. Не виждаме какъв ще бъде идният период, каква ще бъде епидемиологичната ситуация, ще видим дали този обхват на ваксинация и по-нататък ще намалява бройките и въз основа на това ще се взимат нови решения", каза Филипче. /РА/


/НЧ/