Общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни, според министър Кацаров

SK 14:54:01 13-10-2021
IS1452SK.028
министър Стойчо Кацаров - COVID-19 - ситуация - допълнено

Общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни, според министър Кацаров


София, 13 октомври /Десислава Пеева, БТА/
Общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това вероятно е 20 на сто ваксинирани хора, както и броят на преболедувалите, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Разпространяват се неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията, допълни той.
При първата вълна - през март-септември 2020 г., случаите на коронавирусната инфекция бяха малко, а общо са починали 7920 души, каза съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова. Във втората вълна 8459 са починалите от инфекцията. Третата вълна започна на 14 август тази година, като през първите 9 седмици от нея са починали 3364, посочи още тя.
Ситуацията с нивото на заболеваемост в момента в Румъния и Сърбия е много по-тежка в сравнение с България, каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Циркулиращият сега вариант на вируса е на 100 процента "Делта", но вече се следи както класическия вариант, така и неговите 38 подварианта, допълни още тя. Има варианти на вируса, които не са така трансмисивни като "Делта", но имат антигенни промени, които способстват за избягване на имунния отговор, посочи още проф.Христова. В България не са засечени, увери тя и прогнозира, че "Делта" ще доминира продължително.
В регионалните здравни инспекции са осигурени достатъчно на брой бързи антигенни тестове, които се предоставят на ковид зоните, каза заместник-министър Александър Златанов. Златанов посочи още, че броят на леглата, предназначени за лечение на коронавирусната инфекция, включително и за интензивно лечение, към момента са достатъчни. По думите му обаче в Търговище са заети повече легла - над 30 на сто от общия брой за областта. Същите са показателите и за областите Габрово и Шумен, допълни той. Златанов посочи, че в областите Враца и Плевен имат съответно 9 на сто и 8 на сто заетост на предвидените за лечение на COVID-19 легла. Има указания при нужда в лечебните заведения да се разкриват легла, каза още Златанов.
Прави се анализ на смъртността във всички болници, подчерта министър Кацаров. Там, където нивото е повишено, ще се направи анализ на протоколите и начините, по които се лекуват болните, допълни той.
Министър Кацаров съобщи, че МЗ активно работи, за да осигури моноклонални антитела за лечение на тежките случаи. Те не са разрешени за употреба, но може да се подготви цялата документация за договорите, ще трябва и решение на Министерския съвет за договорите, както и осигуряването на финансови средства, допълни той.

/ИС/