Пакистан разхлабва антиковидните мерки, но затяга ограниченията за неваксинирани

SK 15:27:31 15-09-2021
PA1526SK.013
Пакистан - коронавирус - мерки

Пакистан разхлабва антиковидните мерки,
но затяга ограниченията
за неваксинирани


Исламабад, 15 септември /БТА/
Пакистан облекчи антиковидните ограничения след неотдавнашното намаляване на новите случаи, затягайки едновременно с това правилата за неваксинираните, за да подтикне хората да се ваксинират, предаде ДПА.
Новите случаи на коронавирус намаляха с 14 процента тази седмица, окуражавайки властите да отворят наново училищата в райони, станали огнища на вируса, и да възобновят междуградския транспорт, съобщиха днес служители.
Когато силно заразният вариант Делта на коронавируса удари Пакистан през юли, властите реагираха със затваряне на училищата, спиране на обществения транспорт и ограничаване на работното време на търговските обекти.
По-малко от 5 процента от тестваните вчера са дали положителен резултат за вируса, което е най-ниският подобен показател от повече от два месеца, съобщи здравното министерство.
Делът на положителните тестове се колебае на около 10 процента от няколко седмици от началото на епидемичния взрив на варианта Делта.
Пакистан е регистрирал от началото на пандемията повече от 1,2 милиона заразени и близо 27 000 починали от КОВИД-19, сочи националната статистика.
Властите обявиха днес няколко нови правила за неваксинирани, включително забрана за пътуване със самолет и влак, както и забрана за влизане в някои обществени места, включително паркове и молове.
"Това цели да демотивира хората да отказват ваксинация", заяви представител на здравните власти.
Пакистанските власти са поставили цел да ваксинират близо 70 милиона души, което е половината от пълнолетното население на страната, но постигнатото досега е далеч от целта.
Пакистан разчита на политическия си съюзник Китай и на глобалната програма КОВАКС за доставка на ваксини, макар че доставките вървят изключително бавно и от двата източника, отбеляза източникът.
/Алексей Маргоевски/

/ПА/