Съветник на румънския премиер заяви, че ще предложи задължителна ваксинация за някои категории

SK 08:54:31 15-09-2021
RA0853SK.003
Румъния - КОВИД-19 - ваксинация

Съветник на румънския премиер заяви, че ще предложи задължителна ваксинация за някои категории


Букурещ, 15 септември /БТА/
Почетният съветник на румънския премиер Нелу Татару заяви, че ще обсъди с Флорин Къцу въвеждането на задължителна ваксинация или тестване всяка седмица за служителите във важни сектори, като преподавателите, полицаите, пожарникарите и жандармеристите, съобщава телевизия Диджи24.
Татару, който е бивш министър на здравеопазването, добави, че задължителна имунизация може да бъде наложена и на възрастните хора, хората с онкологични заболявания и хората с имунен дефицит.
"Обмисляме ваксинация или ежеседмично тестване. Това са опциите, които аз като почетен съветник ще предложа на премиера", заяви Татару в интервю за радио ДиджиФМ.
Той добави, че решението дали да бъдат приложени тези мерки ще се вземе от здравното министерство или от Националния комитет за извънредни ситуации, който се ръководи от премиера.
"Трябва да разберем, че сме в една четвърта вълна, която е много по-агресивна от първата или втората (...) Не можем да спрем пандемията, но можем да ограничим смъртните случаи и броя на настанените в интензивни отделения", изтъкна бившият здравен министър.
От своя страна координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица заяви, че рязкото нарастване на новите случаи на КОВИД-19 ще продължи в предстоящия период, а един от двама румънци няма никаква защита, пише в. "Адевърул".
"За съжаление, имаме над 3900 потвърдени случаи (на 14 септември-бел.ред.) при ниво на позитивност на тестовете около 8,2 процента. Предишният ден имахме два пъти по-малко случаи при същото ниво на позитивност", заяви на пресконференция вчера Георгица.
Той посочи, че нарастването на новите случаи се обяснява с по-силно заразния Делта вариант, който вече е доминиращ включително и в Румъния. По думите му вариантът Делта предизвиква 1500 пъти повече инфекции, като "само от един положителен случай за два месеца може да се стигне до 390 000 заразени".
Георгица отбеляза, че рискът от инфекция остава висок дори в градовете, където колективният имунитет чрез ваксинация или преболедуване е над 50 процента, и напомни, че стотици хиляди румънци нямат никаква защита спрямо КОВИД-19. /Ваня Накова/

/РА/