Зимната стратегия срещу коронавируса на британското правителство ще разчита на подсилващи дози ваксина

SK 20:50:02 14-09-2021
PA2046SK.005
Великобритания - коронавирус - стратегия

Зимната стратегия срещу коронавируса
на британското правителство
ще разчита на подсилващи дози ваксина


Лондон, 14 септември /БТА/
Стратегията на британското правителство за борба през зимата с новия коронавирус ще разчита на подсилващи дози ваксина срещу причиняваното от него заболяване КОВИД-19 за уязвимите групи, а не на локдауни, обяви премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и Франс прес.
По-рано представители на властите казаха, че ваксините са спасили живота на над 112 хиляди души и са предотвратили 24 милиона заразявания в Обединеното кралство.
Днес британският премиер заяви, че правителствената стратегия за преминаване през "суровата зима" предвижда поставяне на трета инжекция на хората над 50-годишна възраст, клинично уязвимите и медицинските работници на първа линия. Той изрази надежда подсилващите дози, които се поставят без категорични доказателства за тяхната ефективност, да облекчат болниците и да не се наложи нов локдаун през зимата.
Джонсън представи и резервен план, който предвижда задължително представяне на сертификат за имунитет при посещаване на някои обекти, изискване за носене на маска и призив към хората да работят от вкъщи.
Към този момент във Великобритания, с население от 66 милиона души, напълно ваксинирани са 44 милиона човека - две трети от цялото население или 81 процента от навършилите 16 години. Представители на британските власти обаче казаха, че не е сигурно дали двете дози осигуряват защита повече от 6 месеца, и добавиха, че третите инжекции ще предотвратят хоспитализации и смъртни случаи през зимата.
/ПА/