Здравният министър Стойчо Кацаров очаква страната ни да се справи със следваща вълна на пандемията

SK 17:54:01 28-07-2021
RM1753SK.049
парламент - Стойчо Кацаров - коментар

Здравният министър Стойчо Кацаров очаква страната ни да се справи със следваща вълна на пандемията


София, 28 юли /Десислава Антова, БТА/
Здравният министър в служебното правителство Стойчо Кацаров очаква страната ни да се справи със следваща вълна на пандемията от COVID-19. Това коментира той пред журналисти в парламента, след като бе изслушан в пленарна зала относно готовността на страната ни за посрещането през есента на нова ковид вълна.
"Очаквам да се справим със следваща пандемична вълна, защото имаме план. Очаквам да се справим, защото има натрупан опит в лекарите и целия персонал на лечебните заведения от предишните вълни. Имаме и направен анализ за това, къде са допуснати грешки при управлението на кризата. Това са предпоставки, които ни карат да мислим, че ще се справим много по-добре със следваща епидемична вълна, която надявам се да не е толкова силна и голяма като предишните", коментира министърът. Той призова хората да се ваксинират, за да преминем по-леко през нея.
"Единствената възможност да си помогнем в момента е като се ваксинираме масово. Прозорецът за ваксиниране е сега, докато броят на заразените е малък, докато времето е подходящо", заяви Кацаров и допълни - няма друг инструмент, освен ваксините.
Министърът увери, че има осигурени достатъчно ваксини от всички видове, тяхната доставката на личните лекари, както и мобилни екипи във всяко РЗИ, които могат да ваксинират хора в отдалечени места. Министърът коментира, че при предишните вълни не е имало план, а мерките били прилагани "ад хок".
"Голямата разлика сега е, че има план при какви показатели на броя на заразените и на броя на заетите в болниците легла ще се включват следващите противоепидемични мерки", коментира той и допълни, че следването на плана изключва взимането на решения изненадващо и от днес за утре.
Министър Кацаров съобщи, че са стартирани процедури за осигуряване на хепарини и кортикостероиди за лечение на ковид, както и линия за осигуряване на лекарството ремдесивир.
Финансираме със 130 милиона ремонта на всички ковид отделения, заяви Кацаров. Той обясни, че това ще стане по програма за ремонт и оборудване на всички ковид отделения в страната. Министърът увери, че по програмата ще бъдат закупени и голям брой устройства за подаване на въздух с повишена кислородна концентрация.
"Следващите дни трябва да стартират процедурите по обществени поръчки, за да може да се закупуват и да се извършват тези ремонтни дейности", посочи здравният министър Кацаров.

/РУМ/