Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на "АстраЗенека", каза министър Стойчо Кацаров

SK 13:35:01 28-07-2021
IS1334SK.050
парламент - изслушване - ваксини

Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на "АстраЗенека", каза министър Стойчо Кацаров


София, 28 юли /Десислава Антова, БТА/
Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на "АстраЗенека" поради изтичащ срок на годност в края на юли. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушването му в парламента относно готовността на страната за нова вълна на пандемията от COVID-19 през есента. Министър Кацаров отговори на въпрос на народния представител от ГЕРБ - СДС Деница Сачева за износът на ваксини към трети страни.
Министър Кацаров посочи, че за други видове ваксини в момента няма такъв риск, но при всички положения се налагало част от ваксините да бъдат дарени или продадени на трети страни.
Министър Кацаров каза още, че по отношение на доставките, които България все още не е получила, е задействана процедура по "предварително разпределение". Министър Кацаров обясни, че това ще позволи на следващото правителство да не бъде изправено пред необходимостта от унищожаване на ваксините, което по думите му е най-лошият вариант.
По отношение на процеса на ваксинация министърът отчете, че по време на служебното правителство, са били подобрени доставките до общопрактикуващите лекари, за да не се налага да пътуват и да отказват да участват в процеса на ваксинация. Също така са били разпространени брошури в пощенски станции и тото пунктове. Кацаров каза още, че предстои и кампания с мобилните оператори.
Министърът коментира въведените във Франция, Гърция задължителни ваксинации. По думите му това не е необосновано, а е свързано с риска от предаване на зараза на други хора.
"Вие, като Народно събрание, може да обмислите и подобен тип мерки, ако е необходимо, но аз продължавам да бъда привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Нека се опитаме да убедим хората да направят това, защото чувстват че това е правилно", заяви министър Кацаров.


/ИС/