Половината жители на Бурса са се ваксинирали с най-малко една доза срещу коронавируса

SK 12:14:31 21-07-2021
RA1213SK.015
Турция - Бурса - ваксинация

Половината жители на Бурса са се ваксинирали с най-малко една доза
срещу коронавируса


Истанбул, 21 юли /Специално за БТА от Нахиде Дениз/
По данни на турското министерство на здравеопазването в населения компактно с изселници от България град Бурса досега са поставени 2 440 000 дози ваксина, съобщи местният вестник "Олай".
Над 1 511 000 души са ваксинирани с една доза, а 806 000 души са получили и двете дози.
Бурса е четвъртият по големина град в Турция.Населението му наброява 3,1 милиона души.
"Данните от ваксинирането показват, че от всеки двама жители на Бурса досега един е получил поне една една доза ваксина. Това е радостна и обнадеждаваща новина за нашата област", посочва коментатор от вестник "Олай".
Но постигнатото не е достатъчно. За да се чувстват жителите спокойни за здравето си на улицата, на работното място, в обществото е необходимо да бъдат ваксинирани най-малко две трети от населението, т.е. 75 процента, за да бъде включен градът в синята безопасна зона. Засега процентът на ваксинираните е 64 на сто, посочват от областната Дирекция по здравеопазване
В кампанията по ваксинирането се призовават гражданите, които избягват да се ваксинират, да не рискуват собственото си здраве и здравето на съгражданите си.
"Вече се доказа, че ваксинирането предпазва хората от смърт и болнично лечение. Бягството от ваксиниране е проява на безотговорност и егоизъм", пише вестник Олай. /НД/
/РА/