Хърватският адриатически бряг бе преместен от "зелената" в "оранжевата" зона на европейската карта за разпространението на коронавируса

SK 16:46:31 16-07-2021
SG1645SK.009
Хърватия - КОВИД-19

Хърватският адриатически бряг бе преместен
от "зелената" в "оранжевата" зона
на европейската карта за разпространението на коронавируса


Загреб, 16 юли /БТА/
Хърватското адриатическо крайбрежие бе преместено от "зелената" в "оранжевата" зона на европейската карта на разпространението на КОВИД-19, съобщава агенция Танюг
Министърът на здравеопазването на Хърватия Вили Берош коментира на пресконференция днес тази новина, като посочи, че преминаването на хърватското адриатическо крайбрежие от "зелено" на "оранжево" е достатъчно голямо предупреждение, че КОВИД-19 е опасна болест. Берош каза, че Хърватия все още има шанс да се върне към зеления цвят на картата и каза, че "ключът е в нашите ръце".
Решили сме да вложим допълнителни усилия в намирането на оптимален начин на съжителство с вируса, каза Берош пред журналисти.
Той посочи, че в хърватския здравен сектор са ваксинирани 63 процента от работещите, а само преди десетина дни този процент е бил под 35.
Ръководителят на Щаба за гражданска защита Давор Божинович каза, че събития, които не могат да се контролират, трябва да се забранят, съобщава още Танюг. Божинович заяви, че разбира младите, които искат да се забавляват, особено през този период на годината, но предупреди, че преминаването на крайбрежието в оранжев цвят е последица от факта, че в Хърватия, като туристическа страна, влизат голям брой хора.
Голямото събиране на хора в ситуации, които не е възможно да бъдат контролирани, води до нарастване на заразените. Затова трябва да бъде ясно на всички нива, че всички следващи решения ще бъдат съобразени с това, каза Божинович.
Той подчерта, че трябва да се направи всичко, за да се забави нарастването на заболелите, за да продължи туристическият сезон.
/Светла Митева/

/СГ/