Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР

OT 13:30:01 13-10-2021
RM1328OT.006
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността" - МВР


Благоевград. Над 25 кг канабис са иззети вчера в рамките на проведена акция за противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества. При проверка на жилище в гр. Петрич, обитавано от 24-годишен мъж и 17-годишен младеж, криминалисти на районното управление намерили и иззели около 8,69 килограма полусуха тревиста маса, реагираща положително на канабис. Двамата били задържани със заповед за задържане до 24 часа. На втори адрес в града, полицейските служители открили положени за сушене около 1,025 килограма канабис, последвало задържането и на 23-годишния обитател на дома. Отново вчера е извършена и проверка на селскостопанска постройка в местността Бухото, откъдето криминалистите иззели положена за сушене полусуха тревиста маса, реагирала при наркотеста на канабис с тегло около 5,345 килограма. В следобедните часове на деня полицейски служители на 02 РУ-Благоевград предприели инспекция и на дворно място в местността Кантона, където попаднали на около 60 засадени растения от рода на конопа, с общо тегло около 19,95 килограма. По случаите са образувани досъдебни производства. Работата продължава.
Мъж е задържан заради побой и кражба. 26-годишният жител на с. Микрево е арестуван след проведени незабавни издирвателни действия по сигнал, че към 01:00 часа на 12. 10. 2021 г. в питейно заведение в селото е нападнал и нанесъл побой на свой съселянин и му е отнел сумата от около 300 лева. По случая е образувано досъдебно производство.
София. В резултат на предприети незабавни полицейски действия е задържан мъж, отправил закана за убийство. Вчера в полицията е подаден сигнал от 33-годишен мъж, работещ в магазин за алкохол и цигари в ж.к. "Младост". Той разказал, че на същата дата, около 4.00 часа непознат влязъл в търговския обект, размахал нож и го заплашил, че ще го убие. След светкавична реакция на служителите от Седмо РУ е установен и задържан извършителят - криминално проявен мъж на 38 години. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 144 от НК. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура.
Кюстендил. Четирима са задържани в полицейския арест за притежание на наркотици. При проведени през вчерашния ден специализирани действия срещу престъпленията, свързани с наркотици, служители на РУ - Кюстендил са иззели 1.5 кг канабис от къща в с. Неделкова Гращица, бучка амфетамин и канабис - от жилище в Кюстендил и при личен обиск на друг кюстендилец. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест. По случаите са образувани досъдебни производства в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.
Стара Загора. Вчера помощ в полицията потърсил 18-годишен младеж. Пред служителите на Второ РУ той обяснил, че предната вечер, към 23:50 ч., на улица в областния град бил нападнат от трима непознати, които след побой му отнели якето, маратонките, мобилния телефон и портмонето с 50 лева и лични документи. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на тримата извършители - на по 17 години. Двамата от тях са задържани за срок до 24 часа, а третият се издирва. По случая е образувано досъдебно производство по чл.198, ал.1 от НК.
Монтана. В резултат на проведени оперативно-издирвателни действия е установен и задържан извършител на домова кражба. Сигналът за престъплението подал 20-годишен обитател на дома - по негови сведения между 08: 00 ч. на 13. 09. и 19:00 ч. на 15. 09. 2021 г. неизвестен е проникнал в апартамента и е извършил кражба на около 25 грама златни накити. Със случая се заели криминалисти на РУ - Лом, които в рамките на предприетото разследване влезли в дирите на извършителя - 26-годишен местен жител. Част от откраднатите накити са намерени. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 195, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК.
Видин. Двама жители на Белоградчик - на 23 и 29 г., са задържани в полицейския арест за престъпление по чл.195 от Наказателния кодекс. В нощта на 11 срещу 12 октомври от отключена метална каса в игрална зала в градчето била открадната парична сума. Оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, а в хода на проведените оперативно-издирвателни действия криминалисти установили съпричастността на двамата мъже - клиенти в игралната зала, към извършеното посегателство. Част от откраднатите пари е иззета по надлежния ред. Разследването по случая продължава, в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.
/РУМ/