Елена Йончева: Разследването за "Барселонагейт" не е прекратено

OT 17:45:31 09-07-2021
RM1744OT.017
Елена Йончева - офис - прессъобщение

Елена Йончева: Разследването за "Барселонагейт" не е прекратено


Главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас изпрати днес официално писмо до Елена Йончева, евродепутат, в отговор на нейно питане относно актуалното състояние на разследването по т.нар. случай "Барселонагейт".
От предоставения отговор става ясно, че разследването не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. В писмото се посочва, че на практика процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая, тъй се е оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти.
В писмото изрично се уточнява, че "Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването."
Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях.
През 2018 г. Елена Йончева подаде сигнал по случая "Барселонагейт", след като журналистическо разследване откри възможно пране на пари чрез имотна сделка в Барселона, в което е замесен бившият премиер Бойко Борисов.


Офис на г-жа Елена Йончева, София

/РУМ/