В националния пресклуб на БТА

OT 13:38:31 02-03-2021
MM1337OT.036
БТА - НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ

В националния
пресклуб
на БТА


На 4 март, четвъртък, от 11.00 часа,
ще се състои брифинг на
Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания
по повод на
Световния ден за борба със затлъстяването.

Затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване. Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявание и някои видове рак. Затлъстяването е и рисков фактор за по-тежко протичане на КОВИД-19.
Причините за това заболяване са многобройни: биологични, психически, здравословни, генетични, фактори на околната среда, достъп до медицински грижи или ултра-преработени храни.
Според ЕК около 7% от националния бюджет на страните в ЕС отиват за покриване на здравни разходи, свързани със затлъстяването и неговите усложнения.
На пресконференцията ще бъдат представени данни за наднорменото тегло и затлъстяването в България, както и прогноза за мащаба на заболяването до 2025 г.

Участници: доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска - председател на Сдружението, доц. д-р Светослав Ханджиев - почетен председател на Сдружението, и доц. д-р Константин Гроздев - председател на Българското дружество по бариатрична (метаболитна) хирургия.


Уважаеми колеги и гости,
В изпълнение на Заповед номер РД-01 -675/25.11.2020г. за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на Република България на Министъра на здравеопазването и отговор изх. номер 04-203/1 от 08.12.2020г. на Столична регионална здравна инспекция, всички участници в брифинги и журналистите, влизащи в сградата на БТА и в залата на Националния пресклуб, задължително трябва да бъдат със защитни маски и да спазват изискваната физическа дистанция от 1,5 метра. При влизане в БТА, както и пред самата зала са поставени и средства за дезинфекциране.

Напомняме, че брифингите в Националния пресклуб БТА излъчваме в реално време на страницата на БТА - www.bta.bg/bg/pressclub

/ММ/