Четвърта акция „Дари книга, подари любов“ през февруари

Асоциация Българска книга се присъединява към кампанията по случай 14 февруари – Международния ден на книгодаряването (International Book Giving Day).

Наближава 14 февруари, който от години обединява патронните празници на Трифон Зарезан и свети Валентин. От 2012-та на тази дата вече се чества и любовта към книгата, както и желанието да я споделим с хора, за които покупката на книга е лукс. Международната кампания се провежда под името „International Book Giving Day“,  фокусът е върху децата, а целта – да сложим колкото може повече книги в ръцете на колкото може повече малчугани. Кампанията на КИБЕА обаче разширява границите и включва заглавия, подходящи за всички възрастови групи. Четвърта по ред е акцията за издателството, което през 2021 навършва 30 години.

През 2021-ва зад инициативата застава и Асоциация „Българска книга“ – организацията на книгоиздателите, книготърговците и литературните агенти у нас.

Какво и как може да се дари. За четвърти път сборният пункт за акцията на КИБЕА е книжарницата на „Хан Крум“ 15. До края на февруари там е добре дошъл всеки, който иска да сподели ценна книга с колеги читатели или организации, които не могат да си я позволят. Единият начин е да купите и „да забравите“ в книжарницата издание, чието познание искате да стигне и до други. Друга възможност е избраното заглавие да се поръча през www.kibea.net, като се посочи, че е за дарение.* Трети вариант е да се донесе собствена книга. (Тя следва да изглежда така, че вие самите да посегнете към нея, ако я видите в обществената библиотека.)

Какво следва. КИБЕА ще добави своята лепта към събраните книги и ще направим общо дарение.  В юбилейната година бенефициент на кампанията е Библиотека „Родина“ в Стара Загора. Този избор отговаря на една от основните цели на кампанията: набиране на качествени заглавия, с които да се попълнят и обновят библиотечните фондове, така че читателите да получат достъп до съвременна и класическа литература, а и до нови издания, често не достигащи до всички региони на страната.

Предисторията. В предишните три кампании КИБЕА книгодари библиотеката на Българското училище в Истанбул (2018). През 2019 книгите ни стигнаха до организацията на младите лидери Able Mentor. Бенефициент на третата акция стана Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ (2020).

За децата. Вече по традиция всеки невръстен читател, който прекрачи прага на „Хан Крум“ 15 през февруари, получава книга подарък.

Книжарницата на Малките Пет кьошета очаква книгодарители до края на февруари с надеждата подкрепата на АБК да придаде още по-голям размах на кампанията „Дари книга, подари любов!“

ИК КИБЕА