Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР

OT 13:26:01 26-01-2021
MM1323OT.030
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността" - МВР


Информационен бюлетин - 26 януари 2021

Плевен. 34-годишен мъж от с. Рибен е задържан в полицейския арест, привлечен е като обвиняем за престъпление по чл. 252, ал. 1 от НК, а мярката му за задържане е удължена до 72 часа. В резултат на разследване, предприето от служители на Икономическа полиция, е установено, че за периода от август 2019 г. до октомври 2020 г. мъжът се е занимавал с лихварска дейност -негови клиенти били жители на с. Рибен, на които той отпускал заеми срещу лихви в размер на 100 процента. Вчера е проведена специализирана полицейска операция на криминалистите и колегите им от РУ - Долна Митрополия, под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен. При извършените претърсвания на два адреса в селото, обитавани от задържания, са намерени и иззети вещи, съотносими към извършваната престъпна дейност. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

90-годишен мъж е загинал при пожар във вилата си в местността Лунгата в землището на Белене. Сигналът за възникналия инцидент е постъпил в полицията в 8.30 часа, незабавно към адреса били насочени екипи на районното управление и на пожарната служба в града. След потушаване на огъня пожарникарите открили безжизненото тяло на мъжа в къщата. Аутопсия ще установява причините за смъртта. По случая е образувано досъдебно производство и е сезирана прокуратурата.

Благоевград. Специализирана полицейска операция за противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Благоевград. В хода на действията, реализирани вчера на територията на областния град, била извършена проверка на 26-годишен благоевградчанин, у когото са намерени около 340 грама марихуана. При последвалите оперативно-издирвателни действия, като съпричастен към престъпната дейност е установен и 26-годишен мъж от града. От обитаваното от него жилище полицаите иззели около 650 грама амфетамин, електронна везна и метален гриндер. Двамата са задържани за срок до 24 часа. По случаите са образувани досъдебни производства.

Сливен. Притежание на наркотици установиха полицейски служители при осъществяване на патрулна дейност в областния град. При нощния обход на квартал "Даме Груев" униформените извършили проверка на 27-годишен местен жител. От него са иззети различни по вид опаковки, съдържащи канабис и метамфетамин. Мъжът е отведен в РУ - Сливен и задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Стара Загора. Фалшиви стоки иззеха служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР - Стара Загора. Вчера, при проверка на търговски обект на ул. "Белмекен", стопанисван от 22-годишна жена, полицаите установили изложени за продажба дънкови панталони, анцузи, тениски, маратонки и други, обозначени със защитени търговски марки, без съгласието на притежателя на изключителното право. Иззети са 65 артикула, образувано e досъдебно производство по чл.172б от НК.

Търговище. 31-годишен местен жител е установен вчера на територията на областния град. За него е издадена европейска заповед за арест от властите на Франция от 21 януари т.г., а основанието е извършено престъпление против личността. Мъжът е задържан в РУ - Търговище за срок до 24 часа. За случая са уведомени Окръжна прокуратура - Търговище и Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР.

Перник. 37-годишен е задържан за причиняване на телесна повреда. Инцидентът е възникнал при скандал в пернишкия кв. "Изток" - според първоначалните данни, мъжът, след употреба на алкохол, ударил 49-годишната си приятелка. На пострадалата е оказана медицинска помощ в пернишка болница. Извършителят е задържан за срок до 24 часа. Започнато е досъдебно производство по чл. 129, ал. 2 от НК и действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

София. Полицаи от Четвърто РУ задържаха 17-годишен младеж за серия кражби. Действия по разследването стартирали през месец септември миналата година, когато столичанка сигнализирала в полицията, че от гаража й са откраднати инструменти и строителни машини. При предприетото разследване било установено, че същия ден са извършени множество кражби на вещи от междуетажни площадки на различни адреси, както и от паркиран в подземен гараж автомобил. В рамките на оперативните действия криминалистите влезли в дирите на извършителя. Открити са и откраднатите чужди вещи. Събраните материали по случая са докладвани в Софийската районна прокуратура. Задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка "задържане под стража" за срок до 72 часа.
/ММ/