Текст на Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Израел в България, за борбата с антисемитизма и Международния ден за възпоменание на Холокоста

OT 12:24:31 26-01-2021
NS1221OT.002
Израел - Холокост

Текст на Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на Израел в България,
за борбата с антисемитизма и Международния ден
за възпоменание на Холокоста


Необходими са спешни действия в борбата с антисемитизма

Точно преди една година Израел посрещна десетки държавни глави и делегации от Европа, Северна Америка и Австралия, които участваха в едно от най-значимите събития в историята на страната. Миналогодишното историческо събиране на световните лидери в Яд Вашем за Петия световен форум за Холокоста, отбелязващ 75-годишнината от освобождението на Аушвиц, със сигурност се различава от тазгодишните възпоменания.
През годината, която измина след тази международна проява в Йерусалим, светът бе обхванат от безпрецедентна глобална пандемия. Сега животът все по-често се случва онлайн, а събитията и възпоменанията по повод на тазгодишния Международен ден в памет на жертвите на Холокоста ще се проведат във виртуални форуми. Тази година водещата тема - "Справяне с последиците: Възвръщане и възстановяване след Холокоста" - ще се съсредоточи върху процесите на възстановяване на отделни хора, общности и системи непосредствено след Холокоста.
Изучаването на историческите сведения за Холокоста, докато се намираме в разгара на международна криза, която вероятно ще се превърне в преломен момент за двадесет и първи век, е особено актуално. Нещо повече, в един свят, изобилстващ от дезинформация, реч на омразата и антисемитизъм, отделянето на време за припомняне на историята на Холокоста придоби ново значение.
Седемдесет и шест години след края на Втората световна война антисемитизмът не просто продължава, но се разпространява с тревожна скорост. Проявява се във вълни от насилствени инциденти и нападения, от които са пострадали еврейски общности от цялата диаспора, като засяга Европа, САЩ и целия свят.
Ежегодното събитие в чест на освобождението на Аушвиц е лъч светлина в борбата срещу мрака на антисемитизма. То демонстрира решителността, с която светът и неговите лидери са се ангажирали да се справят с антисемитизма, ксенофобията и всички форми на расизъм, и изпраща мощно послание, че антисемитизмът няма да бъде толериран в нашия свят. Събитието въплъщава силата на универсалните принципи, върху които е изградена международната общност след Shoah.
Както е било и ще бъде занапред, тазгодишният Ден на възпоменанието носи със себе си тревожно усещане за изтичащо време. С всяка изминала година ще има все по-малко и по-малко очевидци на неописуемите ужаси на Холокоста. Накрая ще останат само писмените свидетелства и записите, които те са създали, съхранили и предавали от поколение на поколение.

Императивът за борба с антисемитизма и увековечаване на паметта за Холокоста сега е наистина по-убедителен от всякога.

А най-мъчително за нас е чувството, че загиналите в Аушвиц не е имало как да знаят, че един ден, 75 години по-късно, най-могъщите световни лидери ще се съберат, за да почетат паметта им не само в процъфтяваща и независима еврейска държава, но и в Йерусалим, вечната столица на еврейския народ. Нещо повече, 76 години по-късно, независимо от безпрецедентните трудности, наложени от глобалната пандемия, светът отново ще се събере, за да си спомни за тях.
Поклон пред паметта им!


/НС/