Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР

OT 15:00:32 22-01-2021
RM1457OT.005
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността" - МВР


Фалшиви стоки. Значителни количества фалшиво кафе са иззети при спецакции в Благоевград и Кърджали. Специализирана операция срещу разпространението и съхранението на фалшиви стоки проведоха вчера служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР-Благоевград. На територията на Петрич са проверени три търговски обекта, от които са иззети около 598 опаковки с кафе с различен грамаж, обозначени със запазена търговска марка, без разрешение от правоносителя, с общо тегло около 191,5 килограма. Други 57 опаковки с приблизително общо 15,5 килограма фалшиво кафе били открити в търговски обект в Сандански. Стойността на иззетите стоки е в процес на установяване. Работата по случая продължава.
При проверки в пет търговски обекти в Кърджали и в Кирково са иззети други 143 пакета кафе, неправомерно обозначени със запазена търговска марка. Фалшивата стока е иззета. Образувани са пет проверки.
Текстилни стоки, носещи лого на запазена търговска марка, иззеха и полицаи от управлението в Димитровград. Тази сутрин, в 1.30 часа, на булевард "Д. Благоев", униформените проверили лек автомобил "Сеат", шофиран от 22-годишен младеж от Нова Загора. В колата са намерени 51 артикула с надпис на защитена търговска марка без разрешение на правопритежателя, чийто собственик щял да изложи за продажба на неделния пазар в града. Досъдебното производство е по чл. 172-б, ал. 1 от НК.

Силистра. По горещи следи служители на РУ-Силистра задържаха извършител на опит за грабеж. Вчера, около 18.05 часа, по ул. "Одеса" в областния град, мъжът нападнал в гръб и съборил на земята 57-годишна жена, опитвайки да отнеме дамската й чанта, но виковете на случаен минувач осуетили намеренията му и той избягал. Автопатрул на РУ-Силистра се отзовал незабавно на получения сигнал и успял да установи и задържи грабителя - 45-годишен силистренец с криминално минало, включително и с осъдителни присъди за кражби и наркотици. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. За изкупуване и търговия с отпадъци от черни и цветни метали е образувано досъдебно производство в РУ Харманли. Вчера, полицаи от участъка в Симеоновград задържали двама чирпанлии, извършвали незаконна дейност по изкупуване на металите в квартал "Лагера". В лекотоварната кола, ползвана от тях, са открити около 200 кг отпадъци, за които мъжете, на 49 и на 47 години, не представили необходимите документи. Мярката им на задържане е до 24 часа.

Бързо производство е стартирало в хасковското управление. То е срещу 36-годишен жител на с. Войводово, проверен от териториалните полицаи на булевард "Ст. Стамболов" в областния град. При обиск от него били иззети 4 станиолови сгъвки със суха зелена листна маса - марихуана, а при претърсване в обитавано от мъжа жилище в Хасково - още 11 сгъвки със същата дрога. Общото тегло на наркотика е около 105 грама. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по образуваното бързо производство.

Плевен. Специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност проведоха вчера служители на плевенското Второ РУ, под ръководството на окръжен прокурор. В село Беглеж, в имота на 49-годишен са установени пистолет без документи, както и парична сума в български левове и евро и накити от жълт метал, с общо тегло около 350 г, с неустановен произход и документи. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, работата по досъдебното производство продължава. Образувана е полицейска проверка, а 22-годишен е задържан за срок до 24 часа, след като в хода на спецакцията от дома му в селото са иззети списъци с имена и прякори на лица, на които са раздавани парични суми. Намерена е и фактура за закупен автомобил "Aуди". В същото село била извършена проверка и в къщата на 41-годишен. Там са немерени два газови пистолета без документи за произход, два боеприпаса - 12 калибър /ловен/ и 22 кал. Образувана е полицейска проверка, а мъжът е задържан за срок до 24 часа. Назначени са експертизи. В хода на специализираната операция са проверени 81 моторни превозни средства и 105 души. Констатирани са 9 нарушения на ЗДвП и 2 нарушения по ЗБЛД. Връчени са 6 ел. фиша, иззети са 2 СУМПС за неплатени задължения.

Сливен. 44 нарушения и 5 разкрити кражби по време на специализирана операция в село Градец. В действията срещу конвенционалната престъпност, реализирани на 21 януари, са участвали служители на участъка в населеното място и група "Пътна полиция" към РУ-Котел, съвместно със сили и средства на сектор "Специални тактически действия" към ОДМВР-Сливен, под ръководството на Районна прокуратура-Сливен. Извършени са проверки в частни домове, търговски и други обекти, проверени са 132 души и 60 превозни средства. Задържани са извършителите на 5 кражби от частни домове - шест малолетни и непълнолетни момчета и момичета, които в различно съучастие са извършили кражба на пари от частен дом в село Медвен, кражби на хранителни продукти, дрехи, обувки и други вещи от домове в село Градец, както и мъж на 33 и момче на 18 години - за домови кражби в село Градец. Констатирани са 44 нарушения. Съставени са 22 акта за неносене на защитни маски по Закона за здравето и 22 глоби с фиш по Закона за движение по пътищата. Установени са 18 души, обявени за издирване с марка "установяване на адрес". Работата по случаите продължава в рамките на образуваните досъдебни производства под надзора на Районна прокуратура-Сливен. Специализираните операции на полиция и прокуратура по противодействие на престъпленията срещу личността и имуществото в малките населени места продължават.

Притежание на наркотици установиха полицейски служители на РУ-Нова Загора. На 21 януари, на територията на квартал "Шести", е проведена специализирана операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. При проверка в частен имот в квартала, 42-годишен мъж доброволно предал 6 пликчета с хероин и 1 пакетче с метамфетамин. Той е отведен в РУ-Нова Загора и задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Монтана. Кражба от частен дом разкриха служители на РУ - Берковица в хода на полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност. Сигналът за посегателството постъпил в районното управление на 15 януари - от дома на жител на кв. "Раковица" били отнети 150 лева. По данни на свидетел престъплението било извършено предишния ден, около 2.00 часа, от трима маскирани. Проведените оперативно-издирвателни действия довели до разкриването на трима жители на същия квартал - на 28, на 27 и на 15 години - съпричастни към престъплението. Те са задържани в полицейския арест на РУ-Берковица за срок до 24 часа, направили са пълни самопризнания. Материалите по случая ще бъдат докладвани на Районна прокуратура - Монтана.

Вчера служители на РУ - Берковица се отзовали на сигнал, постъпил чрез тел. 112, за възникнала физическа саморазправа между двама местни жители в кв. "Раковица". На място полицаите установили 34-годишен в безпомощно състояние, с видими следи от нанесен побой. Пострадалият е транспортиран и настанен в болница в Монтана, с опасност за живота. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 129, ал. 1 от НК. При проведените оперативно-издирвателни действия по "горещи" следи е установен извършителят - 38-годишен. Той е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

София-област. Собственик на животновъден обект в с. Свети Спас е санкциониран за извършено нарушение. Вчера, служители на РУ-Костенец и на Областната дирекция по безопасност на храните извършили съвместна проверка на животновъден обект за отглеждане на коне в землището на с. Свети Спас. На място инспектиращите установили, че собственикът на животните отглежда общо 45 коня, без да има регистриран обект съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарната дейност. За констатираното нарушение е съставен акт и връчено предписание на собственика, в едномесечен срок да регистрира обекта по законоустановения ред.

19-годишен е заловен в момент на среднощна кражба в Елин Пелин. Около 0.20 часа тази нощ в РУ-Елин Пелин постъпил сигнал за опит за кражба на метална решетка на шахта. Веднага към мястото бил насочен автопатрул, който засякъл млад мъж в момент на пренасяне на метална решетка. Извършителят - на 19 години от Нови Искър, остава в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство./РУМ/