Илхан Кючюк: Северна Македония сформира проевропейско правителство

OT 09:38:01 31-08-2020
ML0936OT.006
РСМ - Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Северна Македония сформира проевропейско правителство


Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония, приветства формирането на новото правителство в страната, одобрено вчера от парламента.
Според Кючюк страната се нуждае от политическа стабилност, за да продължи реформите и проевропейско правителство, което да подготви пътна карта за присъединяване към ЕС:
"Република Северна Македония проведе честни и легитимни избори в изключително трудна ситуация на глобална пандемия. Противно на много очаквания, страната отговори по най-добрия начин със сключване на споразумение за формиране на новото правителство, в кратък период от време.
Няма как да не подчертаем акцентът, който Заев постави върху договорите за добросъседство с България и споразумението от Преспа с Гърция като основа за продължаване на реформите. Сега новото правителство в Скопие, което е с ясен проевропейски характер, разполага с всички инструменти, за да продължи напредъка, постигнат от Северна Македония през последните години. Считам, че една от първите задачи на новото правителство е да подготви пътна карта за присъединяване, въз основа на широк политически консенсус в страната. Междувременно Съветът на ЕС следва да приеме окончателния текст на рамката за преговори, за да свика първата междуправителствена конференция възможно най-скоро.", коментира Кючюк.
Групата "Обнови на Европа", от която част е и делегацията на ДПС в Европейския парламент, многократно изразяваше категоричната си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани и по-специално на Северна Македония. Потърсен за коментар, председателя на групата Дачиан Чолош (PLUS, Румъния) заяви:
"Уверен съм, че правителството ще се ангажира изцяло с преговорите за присъединяване, като същевременно гарантира, че процесът има трансформиращ ефект върху обществото, като открито и прозрачно ще привлече всички заинтересовани страни."
/МЛ/