ИК КИБЕА намали цените веднага след въвеждането на 9%-ната ставка по ДДС

КИБЕА изпълни заявеното от издателския бранш предварително намерение намаляването на ДДС да доведе до поевтиняване на книгите за крайния клиент.

Само ден след като ДДС за книгите падна от 20 на 9% читателите вече купуваха продукцията на ИК КИБЕА на цени, преизчислени спрямо новата данъчна ставка. Намалени бяха всички корични цени, в това число на вече издадени книги. Единственото изключение са трайно намалените заглавия. Така екипът на КИБЕА превърна в реална стъпка важна част от доводите, с които браншът дълги години убеждаваше правителството да свали данъчното бреме за издателския бизнес.

Марияна Златарева, управител и собственик на КИБЕА, за решението цените светкавично да бъдат преизчислени: Държим читателят да усети веднага въвеждането на 9%-ната ставка по ДДС за книгите. В края на краищата издателската битка за намаляването на ДДС върху книжната продукция се движеше до голяма степен от желанието на бранша читателят да купува любимите си заглавия на цена, пряко формирана от разходите за производството им. Естествено, всеки пазарен субект решава за себе си, но екипът на КИБЕА категорично застана зад решението, че трябва да спазим обещанията, които ние, издателите, дадохме по време на дългогодишните дискусии „за“ и „против“ промяната на ДДС.

Засега мярката е в сила до края на идната година. За нас 2021 е особено важна, защото навършваме 30 и държим да посрещнем юбилея си с чиста съвест. Искрено се надяваме обаче намаленото данъчно бреме да се запази, така че книгите ни да стигат по-лесно до повече читатели и след 2021!

 

ИЗДАТЕЛСТВО КИБЕА