30 години от възстановяването на дипломатическите отношения между Израел и България

30 години заедно по пътя, утъпкан от нашите предци/

2020 е специална година в двустранните отношения между Израел и България. В нея отбелязваме трийсет години от възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави. Но връзката между нашите два народа е по-силна от времето, измерено в години и отбелязано в дати. Това е връзка, закалена и доказана в историческо приятелство, в нея спасяването на българските евреи през Втората световна война има доминираща роля.

Само преди часове генерал Габриел (Габи) Ашкенази се закле като министър на външните работи на Израел. Преди влизането му в политиката преди две години, той служи на израелската армия, отдава цялата си енергия на отбраната на Израел и достига най-високия военен пост - началник на Генералния щаб. Неговият успешен път, отдаден на благородна кауза би бил невъзможен, ако животът на баща му не бе спасен от българския народ през най-кошмарната част от човешката история - Втората световна война. Да, бащата на Габи Ашкенази е български гражданин, оцелял от Холокоста и имигрирал в Израел, след създаване на държавата, заедно с още почти 50 000 български евреи - всички те спасени от лагерите на смъртта благодарение на куража на много български водачи от онова време, но преди всичко благодарение на уникалния български дух, изправил се смело и успял да спре опитите български евреи да бъдат изпратени на смърт.

Днес нашите двустранни отношения процъфтяват, радваме се на широко сътрудничество в най-различни области: политически, икономически, стратегически и културни, както и на силни връзки между хората. Сферите от взаимен интерес са иновациите, кибер сигурността, енергетиката, здравеопазването, земеделието, водните ресурси. Туризмът е, разбира се, основен компонент в тези двустранни отношения, броят на израелците, посещаващи България всяка година е най-висок извън Европа - около 300 000 годишно.

През тези 30 години успяхме силно да увеличим обема и нивото на нашите общи културни, образователни и социални инициативи. Работихме непрестанно и усилено, изграждайки нови мостове на сътрудничество, партньорства, увличащи младите хора, утвърждавайки високи ценности, като солидарност, приятелство, прогрес и благополучие.

България е сред най-верните съюзници на Израел в Европа и извън нея, застава зад Израел винаги, когато сме изправени пред предизвикателства на международната арена. Точно както в поговорката "Приятел в нужда се познава".

Пред лицето на епидемията с корона вируса България и Израел са в тясно сътрудничество и обмен на информация и опит. Страните ни заедно ще излязат от това изпитание по-силни и устойчиви.

В личен план мога да кажа, че се чувствам благословен да служа като посланик в България. Изпитвам това чувство, както заради силното приятелство между нашите държави, така и поради факта, че хората са много сърдечни и гостоприемни, културното наследство - богато, а природата - изключително красива.

Ние можем ясно да заявим, че днес народите на Израел и България смело крачат по пътя, прокаран преди години от нашите бащи и деди. Този път е осветен с много оптимизъм и отлични перспективи. Нека си пожелаем отношенията между България и Израел да продължават да укрепват в следващите тридесет години и още много след тях.

 

Йорам Елрон

Посланик на Израел в България