Премиерката на Белгия бе посрещната с протести от медиците във водеща болница

OT 20:12:31 17-05-2020
VS2011OT.001
Белгия - коронавирус - медици - протест

Премиерката на Белгия
бе посрещната с протести от
медиците във водеща болница


Брюксел, 17 май /БТА/
Лекарите в една от водещите болници в Белгия "Сен Пиер" посрещнаха премиерката Софи Вилмез, която днес дойде на посещение при тях - с "коридор на презрението и позора", предаде ТАСС.
Макар че декларираната цел на визитата в болницата бе да се окаже морална подкрепа на нейния персонал, телевизионни кадри показаха, как лекарите и сестрите застанаха от двете страни на асфалтовата алея, водеща към болницата, и когато колата на премиерката се приближи, те се обърнаха с гръб към нея, за да демонстрират своето негодувание от отношението на белгийските власти към системата на здравеопазването в условията на пандемия от коронавируса.
В акцията участваха около 120 лекари, сестри и служители от Бърза помощ. "Лекарите настояват да получат финансови компенсации или повишение на заплатата за последните два месеца на тежка работа. Освен това, персоналът на болница "Сен Пиер", както и лекарите в цялата страна с негодувание посрещнаха нареждането на правителството за задължително извънредно работно време, ако това е необходимо. Нашите лекари и медсестри и без това работят извънредно и тези принудителни мерки предизвикват остри възражения", заяви по този повод представителят на лекарския синдикат Дирк Ван Овертвелд.
Самата Вилмес говори пред лекарите в болницата и каза, че секторът на здравеопазването "се нуждае от преструктуриране и допълнително финансиране". Тя беседва 40 минути с персонала в болницата и обеща да окаже както материална, така и психологическа подкрепа. Представителите на синдиката напомниха по този повод, че именно Вилмес на предишния си прост като министър по бюджетните въпроси съкращаваше разходите за медицинско обслужване през последните три години.
Броят на новозаразените с Ковид-19 в Белгия през последното денонощие се увеличи с 291 и достигна 55 280 души, съобщи днес здравното министерство на кралството. За последните 24 часа са починали 47 души от коронавируса и така смъртните случаи вече са общо 9052 в страна с 11,5 милионно население. Двата всекидневни показателя са най-ниските от началото на април.
В Белгия на тест за коронавируса се подлагат само хора с тежки симптоми на болестта. На болните с леки симптоми се препоръчва да си останат у дома, да получават лекарски консултации по телефона и да не се явяват лично в медицински учреждения.
От 4 май Белгия пристъпи към поетапна отмяна на карантинните мерки.

/Васил Сотиров/
/ВСС/