РЕАКЦИЯТА НА ЧБТР НА КРИЗАТА С COVID-19

OT 17:28:01 24-03-2020
RN1724OT.020
Съобщение от ЧБТР

РЕАКЦИЯТА НА ЧБТР НА КРИЗАТА С COVID-19


24 март 2020- В тези трудни времена Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) е съпричастна към усилията на държавите-членки, които се опитват да спрат разпространението на заразата от коронавирус и да намалят вредата върху личния, обществения живот и икономическата активност.
ЧБТР се ангажира да положи максимални усилия, за да продължи да подкрепя своите клиенти и държавите-членки.
Банката възнамерява да пренасочи финансиране от около 900 милиона евро, планирано за нови операции през 2020 г., за подпомагане на секторите и индустриите, най-засегнати от сътресенията, причинени от COVID-19.
В настоящата критична ситуация, когато пазарните възприятия за риск и ликвидност се променят, Банката продължава да подпомага малките и средните предприятия, най-уязвимия сегмент от икономиката, и да предоставя подкрепата, от която се нуждаят държавите-членки и бизнесът.
ЧБТР ще предложи допълнителна техническа помощ на засегнатите клиенти, за да ги улесни в подготовката на проекти, включително бизнес планове, предпроектни проучвания, оценки на въздействието върху околната среда и др.
Банката ще се фокусира върху подкрепата на общини, компании за комунални услуги, производствени и фармацевтични компании, които са на първата линия в борбата срещу COVID-19.
* * * * * * * * * * *
Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) е международна финансова институция, създадена от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Седалището на ЧБТР е в Солун, Гърция. ЧБТР подкрепя икономическото развитие и регионалното сътрудничество чрез осигуряване на заеми, кредитни линии, капиталови инвестиции, гаранции по проекти и търговскo финансиране в публичния и частния сектор на държавите-членки. Уставният капитал на банката е 3.45 млрд. евро. ЧБТР има дългосрочен кредитен рейтинг "A-" от "Стандарт енд Пуърс" и "A2" от "Муудис"
За информация за ЧБТР посете www.bstdb.org./РН/