Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР

OT 13:55:01 20-03-2020
IS1351OT.008
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността" - МВР


20 март 2020
София област. Трима извършители на грабеж са задържани от полицаи на РУ-Етрополе. Действията по разследването започнали в късните часове на 16 март, когато в полицията постъпил сигнал, че трима маскирани нахлули в къща в с. Малки Искър, заплашили стопанина и след като го привели в безпомощно състояние, му отнели три мобилни телефона и сумата от 1000 лева. По случая в РУ- Етро поле било образувано досъдебно производство, а в хода на предприети незабавни оперативно-издирвателни действия извършителите - двама мъже на 24 и 26 години от същото село и 26-годишен от ботевградското село Врачеш, са установени и задържани. След доклад на събраните доказателства в прокуратурата на тримата са повдигнати обвинения, като на първите двама е наложена мярка за неотклонение "подписка", а на третия - "задържане под стража" за срок до 72 часа.

София. За броени дни служители на Седмо РУ разкриха извършител на грабеж. На 11 март, 44-годишна жена заявила в полицията, че около 22.00 часа предишния ден в ж.к. "Младост" била нападнат от двама непознати, които я блъснали на земята и отнели от дамската й чанта портмоне с пари. В резултат на предприетото разследване в рамките на образуваното досъдебно производство били установени и задържани извършителите на деянието - 25-годишен и 15-годишен, криминално проявени от София. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура двамата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 198 от НК. Наложени са им мерки "задържане под стража" за срок до 72 часа.

Шумен. Незаконно оръжие и боеприпаси са иззети от 62-годишен жител в село Иваново. Претърсването в дома му било извършено вчера сутринта след получен оперативен сигнал. От имота служителите на РУ- Велики Преслав са иззели ловна пушка 12 калибър, 48 ловни патрона за нея, 50 г барут и 13 гилзи, за които собстеникът не притежава разрешително. За извършено престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

Варна. На 18 март в двора на частен дом мъж е произвел изстрели с газов пистолет. След проведени незабавни действия по разследването на случая е установено, че извършител на деянието е 38-годишен от Варна, известен на органите на реда. По случая е образувана преписка, материалите са докладвани в Районна прокуратура - Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Видин. 2000 къса цигари без бандерол са иззели вчера служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност". Към 19.30 часа на ул."Йеромонах Лазар" в областния град те спрели за проверка лек автомобил "Фолксваген Пасат", шофиран от 45-годишен местен жител. При последвалата инспекция в колата униформените открили контрабандната стока, която била иззета по надлежния ред. По случая е образувано досъдебно.

Стара Загора. В резултат на засилено полицейско присъствие на полицията в Нова Загора е предотвратен грабеж. Вчера малко след обяд криминалисти на РУ-Нова Загора извършвали обход и контрол със служебен автомобил в района на село Съдиево и засекли 20-годишна, която със сила и заплахи в този момент отнемала наличните 5 лева от 58-годишната си жертва. Забулязвайки полицейските служители нападателката направила опит да избяга, но незабавно била задържана и отведена в полицейския арест. 58-годишната жена не е пострадала, откраднатите пари са й върнати. По случая е образувано досъдебно производство по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс.

Плевен. 65-годишен мъж е задържан за заплаха за убийство. В късните вечерни часове на 18 в полицията бил подаден сигнал за възникнал скандал за паркомясто между двама съседи - на 65 и 63 години. При разпрата, разразила се във входа на кооперацията, по-възрастният е отправил заплахи за убийство. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.144, ал.3, вр. с ал.1 от НК. Работата по изясняване на всички обстоятелства около случая продължава.

/ИС/