СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА АН ДЬО КОЛБЕР-ХРИСТОФОРОВ И ЕЛЕНА ПАНАЙОТОВА В АУБ

OT 10:35:31 09-10-2019
AM1033OT.002
Американски университет в България - изложба

СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА
НА АН ДЬО КОЛБЕР-ХРИСТОФОРОВ
И ЕЛЕНА ПАНАЙОТОВА В АУБ


Офис "Комуникации и маркетинг"
+359 888801748
akehayova@aubg.edu
www.aubg.edu
9 октомври 2019 г. Съобщение до медиите

Експозицията "Пробуждането на природата" се открива на 12 октомври

Четвъртата съвместна изложба "Пробуждането на природата", дело на Ан дьо Колбер-Христофоров от Франция и българката Елена Панайотова, ще бъде открита на 12 октомври от 18:00 ч. в Студентски център "Америка за България" на Американския университет в България (АУБ). Общата експозиция е съставена от живопис, рисунки, гоблени, както и картини на географски карти на Елена Панайотова. Творбите са в стиловете магически реализъм и авангард. Сред присъстващите ще бъдат членове на Настоятелството на висшето училище, двете художнички, а г-жа дьо Колбер-Христофоров ще бъде придружена от съпруга си, световноизвестния гастроентеролог проф. Боян Христофоров.
От ръководството на университета се надяват повече жители и гости на Благоевград да посетят изложбата. Според вр. и. д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс "произведенията на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова се преплитат по удивителен начин. Творбите им са толкова различни, но се съчетават и допълват, представяйки ни реалността през погледа на двете художнички. Нашият университет участва активно в културния живот на града и бих искал да поканя всички, независимо дали имат изявен интерес към изобразителното изкуство, или не, да посетят тази впечатляваща изложба", каза д-р Еванс.
Ан дьо Колбер-Христофоров е удостоена с редица престижни френски и международни награди, включително златен медал от Международния салон в Рим и наградата на парижката фондация "Бернхайм". Характерно за нейното творчество са изразяването на дълбока чувствителност, съчетана с многоцветност. Стилът й превъплъщава живописния Прованс, откъдето е самата тя. Произходът й е от известната френска фамилия Колбер - Жан-Батист Колбер е бил министър на крал Луи ХIV. Нейни картини са били показвани и преди в България.
Българската художничка Елена Панайотова има повече от 25 изложби в България и чужбина. Творчеството й е предимно графика, инсталация и живопис. Тя е сред нашите най-изявени авангардисти. Водеща тема в творбите й е личността в съвременното общество. Работите й се отличават с изключителна искреност, провокираща публиката към дълбок размисъл. В други случаи искреността й внушава детинско учудване.
Изложбата може да бъде разгледана на третия етаж на Студентски център "Америка за България" на АУБ до началото на ноември.

За Американския университет в България (АУБ):

Основан през 1991 г. със съдействието на правителствата на Република България и САЩ, Американският университет в България (АУБ) предлага висококачествено американско образование на изключително конкурентна цена и се слави с успехите на своите възпитаници по цял свят. АУБ е акредитиран както в САЩ от New England Commission of Higher Education (NECHE), така и в Европа от българската Национална агенция за оценяване и акредитация. В резултат успешно завършилите АУБ студенти получават двойна диплома - за САЩ и Европа. Университетът предлага 13 бакалавърски програми, магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри и магистърска програма по финанси, банково дело и управление на недвижими имоти съвместно с икономическия университет Bocconi в Милано. В АУБ се обучават 1000 студенти от над 40 държави, а преподавателският състав надхвърля 70 души от над 20 страни. АУБ разполага с най-добрата университетска база в региона: комфортни общежития, отличения с награди студентски център "Америка за България" и най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа. Така студентите живеят и учат в кампус, отговарящ на най-високите световни стандарти. Общо завършилите АУБ са около 5000 души, като 99,8 процента от тях са започнали работа или са продължили обучението си в магистърски или докторски програми броени месеци след дипломирането си. В допълнение АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на Министерството на образованието за осма поредна година.

Кратка информация и история: http://aubg.edu/quick-facts
Нашата мисия и нашите ценности: http://aubg.edu/mission-values
Разяснение на нашия модел на образование: http://aubg.edu/liberal-arts-explained
АУБ в София: https://www.aubg.edu/executive-education
Защо бъдещи студенти избират АУБ: http://aubg.edu/smartversity

За допълнителна информация, моля свържете се с Албена Кехайова на тел.: 073 888 215 или мобилен: 0888 80 17 48.
/АМ/