Зариф определи новите американски санкции като опит да бъде лишен иранския народ от достъп до храна и медикаменти

OT 10:50:01 21-09-2019
GG1048OT.013
Иран - САЩ - нови санкции - Зариф

Зариф определи новите американски санкции като опит да бъде лишен иранския народ от достъп до храна и медикаменти


Техеран, 21 септември /БТА/
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф разкритикува новите американски санкции срещу Иран. Зариф каза днес, че това е опит да се лишат обикновените иранци от достъп до храна и лекарства и определи американската стъпка като знак на американското отчаяние, предаде Ройтерс.
Санкциите от вчера засегнаха централната банка на Иран и иранския суверен фонд, така наречения Фонд за развитие, както и компания, за която американски представители казват, че е била използвана за финансови трансфери за ирански военни покупки. Иранската централна банка вече е обект на предходни американски санкции.
Новите санкции последваха атаките срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия, които Рияд и американски представители приписват на Иран. Иран отрича да е замесен в атаките, които първоначално намалиха наполовина петролния добив на Саудитска Арабия. Отговорност за тях поеха йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран.
"Това е знак за американското отчаяние. Когато те (САЩ) неколкократно налагат санкции на една и съща институция, това означава, че техният опит да поставят на колене иранската нация посредством максимален натиск се е провалил", каза Зариф пред репортери днес.
"Но това е също така опасно и неприемливо в качеството му на опит да се лиши иранския народ от достъп до храна и медикаменти", допълни той. Тези коментари Зариф направи при пристигането си в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН идната седмица.
Същевременно в социални медии се появиха информации, че редица ирански сървъри и сайтове, в това число и на някои петрохимически компании, са подложени на кибератака. Засега няма официално потвърждение от страна на властите.
/Габриела Големанска/
/ГГ/