В националния пресклуб на БТА

OT 12:13:31 16-09-2019
AM1211OT.006
БТА - НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ

В националния
пресклуб
на БТА


На 17 септември, вторник, от 11.00 часа,
ще се състои пресконференция на
Health and Environment Alliance, Брюксел и
Сдружение "Въздух за здраве"
за
представяне на официалния доклад
"По-чист въздух, по-здрави деца".
Докладът е изготвен въз основа на проект за изследване на качеството на въздуха в училищата, проведено през пролетта в 8 столични учебни заведения.

Анализът в осем държавни начални училища в София е част от по-голяма гражданско-научна инициатива за мониторинг, която имаше за цел измерването на замърсителите на въздуха в открити и закрити пространства в 43 училища в пет града от ЕС.
В София мониторингът отчете особено високи стойности на прахови частици на открито и на закрито в някои училища. Установено бе и наличието на азотен диоксид в и извън всички участващи в проекта училища, което показва необходимостта от справяне с проблема със замърсяването, причинено от трафика.
Замърсяването на въздуха с прахови частици в и извън класните стаи в София подчертава спешната необходимост от действия по отношение на чистотата на въздуха.

На пресконференцията ще присъстват представителите на Health and Environment Alliance, очакваме представители на Столична община, Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, неправителствени организации.
/АМ/