Меркел в Китай: Борбата с промените в климата е задължение на всеки един, глобализацията изисква общи правила

OT 11:36:01 07-09-2019
VS1134OT.012
Китай - Германия - Меркел - посещение

Меркел в Китай: Борбата с промените
в климата е задължение на всеки един,
глобализацията изисква общи правила


Пекин, 7 септември /БТА/
В реч пред студенти в Китай днес германската канцлерка Ангела Меркел нарече борбата с климатичните промени глобален проблем и призова международната общност към действие, предаде ДПА.
Говорейки пред студенти в университета "Хуачжун" в китайския град Ухан Меркел посочи, че промените в климата са причинени от всички и затова всеки трябва да се ангажира с този проблем. "Защитата на климата е отговорност на всеки един от нас, - подчерта тя. - Поради мащабите и икономическата мощ на Китай, международната общност има нужда от значим принос на Китай в тези усилия."
Меркел обърна внимание също така, че в условията на глобализацията наличието на общи правила е належащо. Многостранни действия, а не протекционизъм, например в търговията, са необходими. "В крайна сметка, протекционизмът вреди на всички нас", изтъкна канцлерката в последния ден от 3-дневното си официално посещение в Китай.
Очаква се по-късно днес тя да посети голям завод за резервни авточасти в Ухан, дял от който е германска собственост. Вчера тя разговаря с китайския президент Си Цзинпин и с премиера Ли Къцян в Пекин. Тя изрази пред тях надежда, че търговският спор между САЩ и Китай може бързо да бъде разрешен, защото вече обхваща и други части от глобалния пазар. По време на визитата си тя също така се обяви в защита на "правата и свободите" на гражданите на Хонконг.
Очаква се Меркел да отлети за Берлин в края на днешния ден.

/ВСС/