Независимият съюз на информационни агенции "Група 39" разширява кръга си от членове

- Най-старият новинарски съюз в света отбелязва 80-годишнината от основаването си

- dpa Deutsche Presse-Agentur и британските PA Media нови членове

- президентът на Група 39  Клеменс Пиг: „Моделът на независимата и основана на факти  журналистика е по-важен от всякога“.

Най-старият световен съюз на независими информационни агенции, Група 39, отпразнува 80-годишния си юбилей на 5 септември 2019 г. на Общо събрание във Виена. Поправка в устава на настоящото австрийско председателство даде възможност за приемане на двама нови членове: dpa Deutsche Presse-Agentur и британската информационна агенция PA Media, които официално се присъединиха към съюза в четвъртък.

80 години "политически независими информационни агенции"

Група 39 сега се състои от десет членове, а началото й датира от 1939 г. В началото на Втората световна война северните страни  (Дания, Норвегия, Швеция, Финландия) и агенциите на Бенелюкс в Белгия и Холандия, както и Швейцарската информационна агенция поставят основата на Група 39 под името "Hellcommune", като по този начин се противопоставят на международни агенции по това време, които са контролирани от държавата.

Ценностен модел на  независимите информационни агенции

Тогава, както и сега, членовете на групата са обединени от обща ценностна система. Те са независими от държавата и правителството, действат в съответствие с журналистическия принцип на „истинските и безпристрастни новини“ и разглеждат икономическата сила като основа за поддържане на независимостта на редакциите. "Запазването на този модел и в бъдеще е една от нашите основни отговорности", заяви пред журналисти на Общото събрание председателят на Group 39 и изпълнителен директор на APA-Austria Press Agency Клеменс Пиг. „Моделът на свободния поток на информация “и независимата и базирана на факти агенционна  журналистика е по-важен от всякога с оглед на съвременните глобални предизвикателства.“ Съществуват около 140 информационни агенции по света, от които само 20 не са под държавно влияние. "Традиционната и силна роля на независимите агенции се състои в осигуряването на надеждно и проверено съдържание", уточнява Пиг.

Обединяване на силните страни в дигитализацията и технологиите

"С приемането на германската агенция dpa Deutsche Presse-Agentur и британската агенция  PA Media  ние обединяваме всички независими европейски агенции под чадъра на Група 39", уточнява Пиг. Според него обединяването на агенциите на цифрово и технологично ниво и засиленото им сътрудничество са неизбежни.

Функциите, членовете, историята, задачите и стратегиите на независимите от държавата информационни агенции в Европа са представени в публикация за 80-годишнината на Група 39: gruppe.apa.at/gruppe-39

Група 39:

Група 39 е най-старият съюз в света за информационни агенции , независими от държавата. Името му  идва от годината на създаване - 1939 г., в която информационните агенции на Норвегия (NTB), Швеция (TT), Финландия (STT), Белгия (Belga), Холандия (ANP), Дания (Ritzau) и Швейцария ( sda) се договарят за споделена новинарска мрежа. През 1956 г., австрийската агенция  APA става осмият член на съюза, а през 2019 г. са приети и Deutsche Presse-Agentur (dpa) и британската PA Media.

Групата следва принципа, че „свободната  преса изисква свободни и независими информационни агенции“. Независимостта от държави, правителства и партии е от централно значение за членовете, за да се гарантира журналистическа обективност. Всички информационни агенции от Група 39 са организирани в кооперативна или подобна форма, притежават се от медиите в съответните страни и са сред най-иновативните и икономически успешни информационни агенции. Група 39 празнува 80-годишния си юбилей през 2019 година.

За повече информация:

APA – Austria Press Agency 
Petra Haller 
Corporate Communication 
Tel.: +43 (0)1 360 60-5710 
petra.haller@apa.at 
http://www.apa.at

 

 

Виена, 6 септември, 2019