В националния пресклуб на БТА

OT 12:04:31 12-08-2019
AM1202OT.007
БТА - НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ

В националния
пресклуб
на БТА


На 13 август, вторник, от 11.00 часа,
ще се състои пресконференция на
Българския арт и фолклорен център "Нестия"
по повод на предстоящия
"Световен общобългарски събор 2019" под мотото "Хубава си татковино - с България навеки!"
/13 - 15 септември, София/.

Ще бъдат представени програмата и участниците в Събора, който се организира в рамките на Националната кампания "Да запалим и съхраним огъня български ...!" и цели представяне на традициите, обичаите и ритуалите ни за запазване на българската идентичност в условията на световната глобализация. Целта е да върнем българите от цял свят при корените им, да усетят и запазят българския дух и душевност и да бъдат посланици български по целия свят.

Участници ще бъдат групи, състави, индивидуални изпълнители и туристи от цял свят, както българи, така и чужденци, изпълняващи български фолклор.
Програмата на Събора включва концерти, срещи, екскурзии, конференция "За българите", изложба на носии, реквизит, кулинарни демонстрации, народни занаяти, фермерски базар, изложение-базар на български производители, бирфест, народни борби, огнено и нестинарско шоу, спортни демонстрации и др.

Съорганизатори и партньори са Столична община, СОС, Пътуващото читалище, Сдружение "Родолюбие", Сдружение "Фонтан", Делта център за изкуства и култура, БАНИ, Фондация "Бъдност за талантите на България", Балкански алианс за фолклор, Българска арт фолклорна асоциация, Сдружение "Професионален форум за образованието", "Звезден старт за талантите", БГ интерфолк, няколко туроператорски фирми.
Със съдействието на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Държавната агенция на българите в чужбина, Министерството на външните работи, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта и др.
/АМ/