Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността"-МВР

OT 14:13:37 07-08-2019
PP1412OT.013
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността"-МВР


София. 34-годишен мъж е задържан във Второ РУ за притежание на наркотици. На 16 юли, около 16.40 часа в Нови Искър, служители на СДВР спрели за проверка 34-годишен мъж от Своге. В хода на проверката у мъжа полицаите намерили и иззели различни разфасовки, съдържащи тревиста маса и вещество на прах и бучки. Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са 49.25 г амфетамин и 3.06 г коноп. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа.
Служители на Първо РУ разкриха двама малолетни, извършили грабеж над дете. Действия по разследването стартирали през месец май, когато майката на 11-годишно момче заявила в Първо РУ, че в локалното платно на бул. "Цариградско шосе" синът й бил заплашен от две непознати момчета, които отнели велосипеда му и се отправили в неизвестна посока. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство криминалистите установили двамата извършители на деянието - момчета на 12 и 13 години. Събраните материал са докладвани в Софийска районна прокуратура с мнение за налагане на възпитателни мерки на основани чл. 61 от НК.
ОДМВР-София. Криминално проявен мъж от Божурище е задържан след подаден фалшив сигнал и опит за бягство. Около 0.40 часа на 6 август мъж съобщил в РУ-Сливница за пребито момче. Към посочения от него адрес незабавно били изпратени полицейски служители, които установили, че подаденият сигнал е недостоверен. Униформените бързо разкрили и автора на злоумишленото обаждане за помощ на спешния телефон 112. При поискан документ за самоличност той побягнал в опит да се укрие от органите на реда. Броени минути по-късно 41- годишният криминално проявен и осъждан мъж е задържан и отведен в полицейския арест, а срещу него е започнато бързо производство. След доклад на събраните доказателства в прокуратурата, извършителят е привлечен в качеството на обвиняем за престъпления по чл. 326, ал.1 и по чл. 270, ал.1 от НК.
Варна. Множество боеприпаси и огнестрелно оръжие са открити в дома на 66-годишен местен жител. Във връзка с разследване на случай с произведени изстрели на територията на Второ РУ на МВР във Варна, е извършена полицейска проверка в търговско помещение и в частен дом в града, стопанисвани от 66-годишен мъж. При претърсванията са намерени и иззети 5 пушки, 34 пистолета и револвери, множество боеприпаси и патрони, както и крупна сума пари и различни вещества. Експертизи ще установяват годността на намерения арсенали, както и съдържанието на веществата с оглед възможността за двойната им употреба. Мъжът не е представил надлежно разрешително за притежанието и съхранението на оръжията и боеприпасите. Задържан е за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура във Варна.
Габрово. Вчера, в рамките на предприети оперативни и процесуално-следствени действия, криминалисти на РУ-Севлиево открили в жилище на 48-годишен местен жител растение от рода на конопа, засадено в саксия на терасата. При проведен наркотест, листната маса е реагирала на канабис. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на прокуратурата.
Пловдив. Безакцизен тютюн с общо тегло 15 килограма са иззели карловски полицаи от лек автомобил "Форд" с 31-годишен водач. Контрабандната стока била открита вчера при проверка на изхода на подбалканския град в посока Пловдив. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство за престъпление по чл. 234, ал.1 от НК.
Търговище. Водач е задържан след опит да подкупи пътни полицаи. Вчера, на пътя между гр. Попово и с. Садина, екип на РУ-Попово спрял за проверка 33-годишен шофьор, управлявал личния си автомобил. В хода на инспекцията станало ясно, че той се е качил зад волана независимо, че срещу него имало влязло в сила наказателно постановление от 11 април м.г., на всичкото отгоре дрегерът отчел и алкохол в кръвта му. За да избегне санкциите, мъжът решил да подкупи пътните полицаи и хвърлил през отворения прозорец на служебния автомобил две банкноти от по 50 лв., но опитът му тутакси бил осуетен, а мъжът - задържан. По случая е образувано бързо полицейско производство по три текста от Наказателния кодекс - за даване на подкуп на длъжностно лице, за да не извърши действие по служба, за управление на МПС с алкохол над 1,2 промила и за управление на МПС в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява МПС. Мъжът е задържан, а случаят е докладван в Окръжната прокуратура в Търговище.
Видин. 20 кубика дърва без документи, доказващи законен произход, са открити вчера от полицаи в двора на фирмен склад в землището на село Рабиша. Проверката в имота била извършена в хода на специализирана операция, насочена срещу незаконната сеч в региона. Дървесината е иззета по надлежния ред. Работата на разследващите по случая продължава, в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.


/ПП/