Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР

OT 13:23:01 05-08-2019
MM1321OT.002
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността" - МВР


05 август 2019

София. Столични полицаи задържаха мотоциклетист, опитал да избяга от униформените. Снощи около 00.45 часа, патрулирайки по маршрут бул. "Никола Петков" и Околовръстен път, пътните полицаи забелязали моторист да се движи по посока кв. "Горна баня" с висока скорост, без светлини и скрит регистрационен номер. Униформените незабавно предприели действия за спиране на превозното средство със звуков и светлинен сигнал, но водачът не се подчинил и увеличил скоростта. Сигналът за неподчинението бил предаден на следващ екип, който също безуспешно опитал да спре моториста. След кратко преследване полицаите му препречили пътя, но когато един от униформените излязъл от патрулния автомобил и за пореден път направил опит да го спре, мотоциклетистът увеличил скоростта и се насочил към служителите на реда. При възникналата ситуация и реална опасност за живота и здравето им, се наложило единият от полицаите да използва служебното си оръжие, с което произвел три изстрела със стоп патрони - един от тях улучил водача в ръката, а другите два попаднали в крака му. Той е прегледен от екип на спешна помощ и допълнително в болнично заведение, назначено му е лечение. От последващите полицейски действия е установено, че мотористът - 24-годишен, управлява моторното превозно средство без необходимата категория, а моторът е спрян от движение. Работа по документиране и изясняване на всички обстоятелства около случая продължава.
София област. Криминално проявен мъж от Своге е задържан минути след извършен грабеж. Около 1 часа вчера жителка на Своге съобщила в полицията, че е била нападната и ограбена в дома й. Изпратените на адреса служители на районното управление изяснили, че при възникнал скандал, мъжът, с когото до скоро живеела на семейни начала, е нанесъл удари по главата и тялото на потърпевшата и е изтръгнал насила мобилен телефон от ръката й, след което е избягал. След незабавни издирвателни действия 28-годишният криминално проявен и осъждан извършител е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.
Двама криминално проявени и осъждани мъже са задържани с незаконно притежаване на боеприпаси. По обяд на 4 август служители на РУ- Самоков предприели проверка по сигнал от паркова охрана за съмнителни мъже в местността "Каракашево езеро", в раницата на единия от които има огнестрелно оръжие. Полицейските служители установили самоличността им- криминално проявени и осъждани мъже, на 39 и 40 години, от с. Бели Искър. В раницата на единия са открили и иззели дървен приклад за пушка, метална цев, заглушител, оптичен мерник, два пълнителя, единия от които с четири патрона, и три кутии, съдържащи общо 70 боеприпаса. Мъжете са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339 от НК под наблюдението на районната прокуратура.
Пловдив. В РУ - Хисаря е образувано бързо производство срещу 22-годишен, заловен в момент на кражба вчера. Около 12 часа, при обход в землището на града, полицейски служители забелязали младежът да се държи подозрително около паркиран товарен автомобил и предприели незабавна проверка. В хода й било установено, че той се е подготвил да отнеме различни части от двигателния отсек на чуждото МПС. Извършителят е отведен за едно денонощие в районното управление. Работата по случая продължава под наблюдение на районната прокуратура.
Габрово. Служители на РУ-Габрово предприеха бързи действия по сигнал, постъпил на 2 август - 23-годишен местен жител съобщил, че около 13.00 часа, на един от булевардите в града, чрез заплаха е бил принуден да предаде парична сума на друг младеж от същия град. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни дейност криминалистите установили и задържали извършителя - непълнолетен ученик, воден на отчет в "Детска педагогическа стая". Материалите по случая ще бъдат предадени на прокуратурата.
Пазарджик. Тийнейджър, извършил вандалско посегателство, е заловен в резултат на бързите действия на служители от участъка в Ракитово. Сигнал за срязани две от гумите и брезента на товарния отсек на товарена микробус "Пежо", собственост на частна фирма, бил подаден в петък. На място бил извършен оглед, а в хода на предприетите действия в полицейския капан попаднал 17-годишен младеж. Той признал за случилото се, открит и иззет е ножът, с който е извършено престъплението. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата във Велинград.
Шумен. Сигнал за мъртво бездомно куче в село Янково бил приет около 20.30 часа вчера. На адреса - ул. "Възраждане" в селото, бил пратен екип. В хода на работата полицаите изяснили, че малко преди това местен жител е нанесъл удари на кучето с дървен прът. Предстои да бъде извършена аутопсия във ветеринарна клиника. Работата по изясняване на случая продължава, образувано е досъдебно производство.
/ММ/