Екатерина Захариева награди доайена на българското землячество в Словакия

OT 14:04:31 07-06-2019
KL1403OT.018
МВнР - съобщение за медиите

Екатерина Захариева награди
доайена на българското землячество
в Словакия


Уважаеми колеги, моля да използвате този текст и прикачените към него снимки.

07.06.2019 г.

Екатерина Захариева награди доайена на българското землячество в Словакия


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева награди с грамота на тържество в българското посолство в Братислава г-жа Емилия Хрушикова, един от основателите на Културния съюз на българите и техните приятели в Словакия "Хр. Ботев". Тази година г-жа Хрушикова навърши 80 години.

Още с пристигането си в Братислава през 1965 г. Емилия Хрушикова се запознава с живеещите вече тук сънародници и ги увлича с идеята да създадат организация, която да приобщи всички българи, живеещи в Словакия. Така през 1969 г. е създаден Културният съюз на българите и техните приятели в Словакия. През годините г-жа Хрушикова е негов подпредседател и секретар, както и основател на 7 сателитни клуба в Словакия. Появява и вестник "Роден глас", който излиза и до днес.

На тържеството в посолството децата от първи до четвърти клас в българското държавно средно училище "Христо Ботев" в Братислава показаха какви песни и стихотворения са научили през учебната година. То е създадено през 1948 година от първите български градинари. В него повечето от половината ученици са с родители словаци без български произход, които избират българското училище заради високото качество на образованието. Преподаването е изцяло по учебните програми на българското МОН.


За допълнителна информация:
Иван Димов
Съветник на министъра
Телефон: +359 888 979 258/КЛ/