Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР

OT 13:26:01 22-05-2019
GI1324OT.017
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността" - МВР


Бургас. Трима мъже, съпричастни към извършване на незаконна лихварска дейност и последващ системен психически и физически тормоз над закъснелите да изплатят вноските си, са установени и задържани в хода на полицейска операция, осъществена от служители на сектор "Специализирани полицейски сили" при ОДМВР - Бургас и Районно управление - Несебър. Разследването стартирало в началото на месец май в рамките на образувано досъдебно производство за извършвана лихварска дейност от 49- годишен криминално проявен местен жител, който предлагал парични заеми в различен размер. В хода на предприетите действия криминалистите изяснили, че при евентуално закъснение на връщането на предоставените им парични заеми, потърпевшите бивали системно тормозени от него и от други двама мъже - на 54 и 31 години. Тримата ползвали различни способи - от ежедневни телефонни обаждания със заплахи и закани срещу тях и техни близки до физически саморазправи. В рамките на полицейската операция били извършени претърсвания на обитаваните от мъжете жилища и оттам са иззети мобилни телефони, лаптоп, документи / нотариални актове, скици и др./, различни парични суми и др. Те са задържани в полицейския арест до 24 часа, материалите са докладвани на прокуратурата, а работата по доказване на престъпната им дейност продължава под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор.
В резултат на предприети бързи оперативни и заградителни действия в РУ-Несебър е задържан 55-годишен криминално проявен и вече осъждан мъж за противозаконно отнемане на автомобил. Снощи около 23.00 ч. в Районно управление - Несебър бил получен сигнал за откраднат лек автомобил "Сааб 95", с бургаска регистрация, собственост на английски гражданин, който обяснил, че е оставил колата си паркирана на ул. "Васил Левски" в с. Оризаре. В резултат на проведените полицейски действия в района на Слънчев бряг-запад автомобилът бил засечен, но водачът не се подчинил на подадените звуков и светлинен сигнал и увеличил скоростта. Минути по-късно, на кръстовище, поради висока скорост, автомобилът е самокатастрофирал. Последвало задържането на шофьора, при тестване с дрегер станало ясно, че той е управлявал колата след употреба на алкохол. По случая е образувано бързо полицейско производство.
34-годишен мъж от Бургас е задържан в полицията за притежание на дрога. В хода на предприети полицейските действия служители на Първо Районно управление извършили претърсване в дома му в к-с "Меден Рудник". Там те открили плик със суха зелена тревна маса, реагирала на канабис при полевия наркотест - с общо тегло 15 грама. По случая е образувано бързо полицейско производство.
София. Столични полицаи изясняват факти и обстоятелства около инцидент от миналата вечер в София. Снощи, към 20.45 часа във Второ РУ бил получен сигнал за сбиване в ж.к. "Надежда". По първоначални данни двама мъже на 32 и 44 години били нападнати от група непознати, които им нанесли побой и избягали. На място незабавно са изпратени екипи на полиция и Бърза помощ. Пострадалите са транспортирани в болнично заведение за преглед, след което са освободени за домашно лечение. В резултат на бързите оперативно- издирвателни и заградителни действия, в непосредствена близост, са задържани 11 души - на възраст от 13 до 42 години, имащи отношение към случилото се. Продължават процесуалните действия в рамките на образуваното досъдебно производство за установяване на съпричастността на задържаните към извършеното деяние.
38-годишен мъж е задържан в Трето РУ за кражба. Действия по разследването стартирали в началото на годината, когато собственикът на микробус "Мерцедес" заявил в районното управление, че от автомобила, паркиран на ул. "Ришки проход" е извършена кражба на инструменти и авторадио касетофон. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е установен и задържан извършителят на деянието- криминално проявен столичанин. Откраднатите чужди вещи са намерени и върнати на собственика. Събраните материали по образуваната преписка са изпратени в Софийска районна прокуратура с мнение за налагане на административно наказание на основание чл. 218 от НК.
Плевен. Вчера към 11.50 часа в полицията в град Гулянци бил получен сигнал за извършена домова кражба. По данни на тъжителя, за времето от 18 до 21 май от имота му в село Загражден, стереоуредба марка "JVC" с допълнителна тонколона към нея - същата марка, медна лозо-пръскачка, меден котел и различни по дължина и сечение ел. проводници. При извършения оглед било установено разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имота, както и взломяване на катинар на външна порта и стъклен прозорец на къщата. При предприетите бързи оперативни действия в рамките на образуваното досъдебно производство криминалисти на РУ-Гулянци влезли в дирите на четирима местни жители - 37-годишна, 27-годишен и двама младежи - на 13 и 15 години. След задържането им в рамките на 24 часа, малолетният е освободен и предаден на родител. Инкриминираните вещи са намерени и иззети. По случая продължава работа разследващ полицай.
Пловдив. Служителите на реда предотвратиха разрастването на сбиване между две фамилии в Карлово. Около 18.30 часа вчера на тел. 112 постъпил сигнал за конфликт на ул. "Кокиче". Според информацията, мъже от два рода с дългогодишна вражда, на 50 и 51 години, се скарали помежду си, а в последвалата физическа саморазправа се включили и техни близки. В резултат на бързите действия полицейските служители масовото сбиване било предотвратено, без да има сериозни последици. Медицинска помощ е оказана на жена и момче, които са с леки наранявания. Двамата инициатори на конфликта са отведени за срок до 24 часа в районното управление. Работата по случая продължава под наблюдение на Районна прокуратура - Карлово.
Сливен. Операция по противодействие на наркоразпространението е проведена на територията на областната дирекция през последните два дни. В хода й полицейските служители извършили редица проверки на обекти, частни адреси и лица с криминални прояви. В района на бул. "Бр.Миладинови" те засекли 34-годишен местен жител, с криминалистически регистрации, и в него намерили пликче, съдържащо метамфетамин. Последвали процесуално-следствени действия в дома му, където униформените открили течности, вещества, съдове и предмети, необходими за производство на синтетична дрога. Мъжът е задържан в рамките на 24 часа. Друг негов "колега" - на 24 години, бил спрян за проверка в района на квартал "Нова село". В него бил намерен плик, съдържащ марихуана. Той също е отведен в районното управление. По двата случая са образувани досъдебни производства и работата по тях продължава.
Търговище. 21 бронзови и медни монети са намерени в дома на мъж от село Първан в хода на проведена вчера на територията на РУ-Омуртаг специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности. Монетите са открити при претърсване на къщата на 51-годишния собственик. Там са намерени и два металдетектора. По случая в образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от НК. Предстои да бъде назначена археологично-нумизматична експертиза с цел установяване на точния период, от който датират иззетите монети. Материалите по случая са докладвани в Окръжна прокуратура-Търговище.
София - област. 20- годишен от Елин Пелин попадна в ареста за държане на значително количество наркотици. В хода на проведена през вчерашния ден полицейска операция срещу наркоразпространението на територията на РУ- Елин Пелин, криминалисти извършили проверка на 20- годишен местен жител. След като у младия мъж били открити седем топчета с растителна маса, реагираща на марихуана, служителите на реда предприели претърсване на домашния му адрес. Оттам са иззети още близо 28 грама от същото наркотично вещество, както и електронна везна. Извършителят е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, разследването по което продължава под наблюдението на районната прокуратура.
Ямбол. Служители от РУ- Тунджа задържаха двама мъже за взломна кражба от търговски обект в село Роза. Разследването започнало на 10 май след получен сигнал, че чрез разбиване е проникнато в заведение в селото и са отнети 2 кафе-машини, телевизор, безалкохолни и енергийни напитки, алкохол, 5 кг кафе, касов апарат и сумата от около 400 лева. На местопроизшествието е извършен оглед, образувано е досъдебно производство. В резултат на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е изяснена съпричастността към престъплението на двама мъже на 24 и 22 години от Ямбол. Двамата са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа. Част от инкриминираните предмети са предадени по надлежен ред на разследващите. Вчера, в хода на разследването 24-годишният ямболия е привлечен в качеството му на обвиняем за извършеното престъпление. Процесуално-следствените действия продължават под ръководството на Районна прокуратура - Ямбол.
Противозаконно отнемане на автомобил разкриха служители от РУ- Тунджа. Вечерта на 19 май в полицията постъпил сигнал от 23-годишен жител на село Стара река, за това, че автомобила му "Мерцедес Е 320 ЦДИ" е бил противозаконно отнет. От проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия е установен и задържан извършителят на деянието - 24-годишен жител на Ямбол. Автомобилът, обект на посегателството е предаден на разследващите по надлежен ред и предстои да бъде върнат на собственика. Вчера, в хода на досъдебното производство, мъжът е привлечен в качеството му на обвиняем за извършеното престъпление. Разследването по случая продължава под надзора на Районна прокуратура - Ямбол.
Хасково. Контрабандни цигари са открити в рамките на проведени полицейски действия на служители от областната дирекция. Вчера около 15 часа на АМ"Марица" в посока Свиленград, те предприели проверка на автобус "Ман", собственост на ЕООД, шофиран от 27-годишен мъж от кърджалийското село Бойно. С него пътували 32-годишен мъж от същото село, 44-годишна хасковлийка и двама мъже на 52 и 58 години. При инспекцията полицаите открили в багажа общо 3940 къса цигари, без бандерол от различни марки. Папиросите са предадени с протокол от собствениците, съставени са им три акта по Закона за акцизите и данъчните складове.
28-годишен харманлиец е задържан за съхранение на наркотик. Вчера криминалисти от местното управление предприели претърсване в дома му в жк "Изгрев". Открили 10 пликчета със суха зелена листна маса с тегло 10 грама, както и 13 пластмасови чашки с почва, в 9 от които имало засети зелени растения от рода на канабиса. В хода на проверката в една от стаите са намерени още 9 аналогични растения и 35 патрона -22 калибър, без надлежно разрешение. Мъжът е задържан до 24 часа по стартиралото досъдебно производство.
Бързо производство е стартирало в РУ Харманли. То е срещу 50-годишен жител на пловдивското село Караджалово, спрян с леката си кола "Фолксваген" в града. При проверката, водачът представил неистинско гръцко свидетелство за правоуправление. Задържан е за срок до 24 часа.
Монтана. Служители на РУ-Лом иззеха голямо количество незаконни акцизни стоки в крайдунавския град. Днес, към 07.15 ч., е извършена проверка в частен дом в гр. Лом, обитаван от 27-годишен криминално проявен местен жител. При претърсването в мазе на къщатауниформените намерили 6 полиетиленови чувала, съдържащи 58,8 кг насипен нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. Притежателят е доведен в РУ Лом, където са му снети обяснения. Вчера около 18.00 ч. в крайдунавския град, след сигнал, служители на РУ Лом спрели за проверка лек автомобил "Ауди А3" с монтанска регистрация, управляван от 25-годишен местен жител, известен на полицията. При извършената инспекция в багажника на колата те намерили и иззели черен полиетиленов чувал, натъпкан с 40 стека /8 000 къса контрабандни цигари/. По случаите са образувани досъдебни производства в РУ Лом.
Кюстендил. Голямо количество цигари и нарязан тютюн е иззето от кюстендилски полицаи. При проведените процесуално-следствени действия в таванско помещение на жилищна кооперация в града униформените попаднали на 68 кг нарязан тютюн и на 9200 къса цигари, без български акцизен бандерол. 34-годишният ползвател на помещението е задържан с полицейска заповед за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.
Видин. При извършена проверка в Долни Лом полицейски служители засекли 25-годишен от Боровица да шофира лек автомобил "Фолксваген Голф" без свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние. По случая в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.


/ГИ/