Президентът Румен Радев отправи пожелания към 25-ия випуск на Американския университет в България

OT 10:07:31 20-05-2019
AM1006OT.005
Американски университет в България - церемония по дипломиране

Президентът Румен Радев
отправи пожелания към 25-ия випуск
на Американския университет в България


Професор Минко Балкански получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на АУБ

197 бакалаври от 17 държави получиха своите дипломи на 25-тата Церемония по дипломиране на Американския университет в България. Отличник на випуска е Мария Маринова с успех 4,00 (по четирибалната система), която завършва АУБ с две специалности: "Компютърни науки" и "Информационни системи", както и с подспециалност "Модерни езици и култури" с немски език. На церемонията дипломи взеха и 21 студенти от Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София. Абсолвентите бяха поздравени от президента на България Румен Радев.

"Днешната церемония е вълнуващ празник, заслужено признание не само за студентите от 25-ия випуск, но и за преподавателите и ръководството на авторитетния Американски университет в България. Вашите ежедневни усилия за качествено образование и перспективни умения, посветени на бъдещето на нашите млади хора, ще дават своя резултат години напред. Вярвам, че младите хора от десетки държави, които избраха за свое семейство Американския университет в Благоевград и които приеха красивия Благоевград за свой втори дом, ще бъдат пример и за своето и за следващите поколения. Пример за това, че автентичният и траен успех изисква висока лична мотивация и пълна отдаденост и дисциплина". Това каза президентът на Република България Румен Радев.

Церемонията бе открита от президента на АУБ д-р Стивън Съливан, който се обърна към абсолвентите със следните думи: "Завършването на висше образование е важен етап от живота на човек. Всеки един от вас е пример за успеха на нашите усилия като университет. Много се гордеем с вас и очакваме с нетърпение да разберем за успехите и постиженията, които ще постигнете през следващите години".

Поздравителен адрес към магистрите отправи Александър Грамадов. С думите "Скъпи колеги, ние успяхме! Ние сме същински герои!" - той се обърна към останалите 20 души, които получиха дипломите си за магистри и каза още: "Нека този ден да постави началото на първата стъпка към много следващи по нашия път. Дълбоко вярвам, че в живота всяка една стъпка води до промяна. И така, ако животът е това, което ние сътворим, нека да го сътворим чудесен!".

От името на абсолвентите реч произнесе Айла Байжомартова: "Да си спомняме за времето в АУБ с широка усмивка на лицето. На прага на много приключения и открития нека не забравяме какво сме научили тук и нека не се боим. Нека се опитаме да окажем въздействие върху новата общност и да споделим знанията си там, да останем верни на себе си и да покажем колко сме добри на останалия свят."

За церемонията в България пристигна Джулия Уоткинс, президент емеритус на АУБ (1993 - 2003). В речта си тя обърна внимание на постигнатото през близо трите десетилетия от основаването на АУБ и посъветва младите хора: "Когато вземете дипломата в ръка, изправете се пред предизвикателствата на живота честно и доблестно. И с енергия, водени от целите си, преследвайте мечтите на един добре изживян живот", пожела Уоткинс.

Почетен оратор на церемонията бе Валдрин Лука, министър на икономическото развитие на Косово, който завършва Американския университет в България през 2005 година със специалности "Икономика" и "Информационни системи". Той даде ценни съвети за силата на приятелството и как взаимодействието между хората, съчетано с трудолюбието, може да донесе успехи и радости в професионалния и личния живот. Обърна внимание и върху миналото на Балканите и нуждата от промяна и сътрудничество: "Това, което обичам в АУБ, е, че събира хората от различни страни, засегнати от нестабилност и конфликти, не само на Балканите, но също така от бившите съветски републики. В деня, в който прекрачих прага на АУБ, разбрах, че това е университет, който образова бъдещите лидери на региона. Беше вдъхновяващо за мен. Ние сме тези, които ще направим Балканите по-добро място. Не позволявайте на историческото минало да определя вашия избор или да стои на пътя ви - нека то ви направи по-силни", призова настоящият икономически министър на Косово.

Професор Минко Балкански, световноизвестен физик и приятел на АУБ, беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза". За първи път беше връчена и наградата на Н.Ц.В. Княгиня Мария Луиза за виден възпитаник на АУБ в сферата на лидерството и развитието на гражданското общество. Първият й получател е Елвин Гури, който завършва АУБ през 1996 г. с две специалности "Икономика" и "История". Гури е изпълнителен директор на Empower Capital Fund и River Styxx Capital, бивш председател на управляващия борд, изпълнителен директор и съосновател на Jet Finance International.

Приветствие към завършващите отправи и Дрейк Уейзърт, съветник по обществените въпроси в посолството на Съединените американски щати в България. "АУБ е специално място. Винаги се чувствам развълнуван, когато идвам в този университет и се срещам със забележителните хора, които преподават и учат тук. А когато ви виждам всички вас в тогите и с шапките, сърцето ми се разтуптява. През изминалата една година откакто живея в София, срещнах много впечатляващи българи - мнозина от тях са възпитаници на АУБ. Особено удоволствие ми доставя да разговарям с млади българи, които допринасят за развитието на страната си", допълни още Уейзърт.

АУБ е единствената образователна институция в региона, която предоставя образование в американски стил liberal arts. То предоставя възможността студентите да завършат две специалности - което са направили 63 процента от тазгодишния випуск. Най-много са завършилите "Бизнес администрация" (39 процента). В последните две години АУБ получи недвусмислено признание за високото ниво на обучението, което предлага. Приемът на студенти от България през 2018 година беляза рекорден ръст от 56 процента, а общо - с над 30 процента. Университетът постигна и най-високия си досега рейтинг в официалната система за оценяване на университетите на Министерството на образованието и науката, заемайки първо място в четири от общо пет направления. През изминалата академична година АУБ откри и нова специалност - "Психология", с която отговори на интереса на младите хора към тази научна област.


Снимки от церемонията ще намерите тук.


За допълнителна информация, моля свържете се с Албена Кехайова на тел.: 073 888 215 или мобилен: 0888 80 17 48.
/АМ/