Цветан Цветанов се срещна с директора на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на САЩ Даниел Лоутън

OT 11:47:31 05-12-2018
MG1146OT.006
Пресцентър ПП ГЕРБ - Цветан Цветанов

Цветан Цветанов се срещна с директора на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на САЩ Даниел Лоутън
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с директора на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на САЩ Даниел Лоутън. По време на разговора Лоутън изрази благодарност към България за надеждното партньорство и сътрудничество. Беше специално изтъкнато, че израз на отличното сътрудничество между двете държави са скорошните срещи между министър-председателят Бойко Борисов и държавния секретар Майк Помпео през месец септември в Ню Йорк и срещата в началото на ноември във Вашингтон между Помпео и българския външен министър Екатерина Захариева.
Американската страна изказа поздравления и за успешното приключване на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Цветан Цветанов и Даниел Лоутън се обединиха около мнението, че извеждането като приоритет на нашето Председателство на европейска перспектива пред Западните Балкани е фактор с решаваща важност за региона. По този начин се дава ясна перспектива пред тези държави за тяхното европейско бъдеще. Радостен е фактът, че Западните Балкани са разглеждани приоритетно и по време на сегашното Австрийско председателство, а и по време на предстоящото през първата половина на 2019 г. Румънско председателство.
По време на разговора беше обърнато специално внимание и на въпроси, касаещи енергийната сигурност. Американската страна подчерта важността на интерконекторната връзка между България и Гърция, като реална възможност за диверсификация на снабдяването с газ за региона. От своя страна Цветан Цветанов представи идеята за газовия хъб "Балкан" и възможностите, които съоръжението дава за диверсификацията на доставките.
Двете страни обсъдиха и модернизацията на българската армия, най-вече в сферата на предстоящото закупуване на нови изтребители за българската авиация. Цветанов информира, че в момента тече процедура по уточняване на офертите с тримата участници в търга - Ф-16, Грипен и Юрофайтър. Решението ще бъде на българския парламент, като най-вероятно ще бъде взето през първата половина на 2019 г.
По време на разговора беше обсъдена и парламентарната работа по новият Закон за вероизповеданията и някои от текстовете, които будят тревога у чуждестранните църкви. Цветан Цветанов гарантира, че религиозните права на гражданите са гарантирани от Конституцията на Република България и никой няма намерение да нарушава тези права. Между първо и второ четене на закона е имало широка дискусия по темата, в т.ч. и с представители на обществени и религиозни организации и всички дискусионни моменти са били изчистени и преодолени. В предстоящия за приемане закон няма текстове, които могат да будят тревога в насока накърняване на религиозните права и свободи, подчерта Цветанов.
Днес Цветан Цветанов ще участва в официалната траурна церемония в Националната катедрала на Вашингтон по повод смъртта на 41-ия президент на САЩ Джордж Х. У. Буш. Очаква се на церемонията да присъстват повечето бивши президенти на Съединените щати, както и настоящият президент Доналд Тръмп.

Пресцентър ПП ГЕРБ
5.12.2018 г.

/МИГ/