Момчил Неков: Новата директива за авторското право поставя в риск свободата на словото на европейските граждани

OT 17:08:31 12-09-2018
MI1705OT.002
ЕП - авторско право - Момчил Неков

Момчил Неков: Новата директива за авторското право поставя в риск свободата на словото на европейските граждани


Здравейте, колеги,


Приложено ви изпращаме пресинформация за евродепутата Момчил Неков във връзка с позицията му относно Директивата за авторското право.

С пожелание за успешен следобед!

ЗА КОНТАКТ:

ОФИС НА МОМЧИЛ НЕКОВ

В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

+3222838201

ASP 11G240

60 Rue Wiertz

B-1047 Brussels
Момчил Неков: Новата директива за авторското право поставя в риск свободата на словото на европейските граждани

Страсбург, 12 септември 2018 г. - Европейският парламент гласува днес позицията си по новата Директива относно авторското право на единния цифров пазар. Депутатите приеха доклада на Аксел Вос (ЕРР, Германия).

Момчил Неков даде своя глас против премането на Директивата, защото според него тя поставя в риск от спекулации и цензура свободното изразяване на европейските граждани. "Няма как да подкрепя законодателство, което с претенцията, че защитава авторите ще наложи цензура на потребителите и ще ограничи тяхната свобода в мрежата.", каза в обяснението си евродепутатът.

Спорните членове 11 и 13 създадоха широк обществен дебат, като през месец юли тази година мандатът на Комисията по правни върпоси бе върнат от евродепутатите. Дебатите вчера в Страсбург изложиха много от противоречевите мнения. Член 11 се отнася до закрилата на публикациите в пресата при цифрово използване. Конфликтът тук е породен от това, че не може балансирано да обясни на потребителя от кои журналистически материали може да се възползва, от своя страна това създава риск за свободната журналистика, ограничавайки възможността за споделяне материали. Член 13 от своя страна, пък, предвижда създаването на алгоритъм, който ще филтрира, аудио, видео, текстови ресурси, които съвпадат с включените в базата данни материали, проблемът тук е, че това ще е технологично, без влагане на мисъл и без конкретика.

"Създаването на изкустен конфликт между артисти и интернет потребители измества фокуса на проблема, който се корени в поставянето на изкуствен интелект да решава морални казуси, каквито много често са интелектуалните продукти и използването им. Никой не говори за непалщане на авторски права и пренебрегване на артистите и носителите на авторски права като цяло. Това, обаче, не трябва да е за сметка на свободните европейци.", посочи още Неков.

Най- важният акцент, според него, обаче, остава как ще бъдат защитени интернет потребителите от цензура и спекулации с данни. "Всички помним случая с Cambridge Analytica и Facebook и как чрез алгоритъм данни от платформата бяха използвани неправомерно с цел манипулиране на общественото мнение, което скандализира всички. Явно обаче паметта на тези, които подкрепят реформата в този й вид е къса.", каза той.

Докладът беше критикуван най- вече заради липсата на баланс и поставянето на лобистки интереси на организации и корпорации пред интересите на европейските граждани. В тази връзка Неков добави: "За съжаление с приемането на тази Директива Европа ще бъде подложена на технологична цензура, това ще е в ущърб и на творчеството и на свободата"
# # #

За Момчил Неков:
Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;
Член на Комисията по "Земеделие и развитие на селските региони";
Член на Комисията по "Култура и образование";

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

http://www.mnekov.eu
https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/
https://twitter.com/momchilnekov

# # #

За контакти и информация:
Ани Брезоева, PR съветник
+ (359) 889 440 678
pr@mnekov.eu
brezoeva@mnekov.eu


/МИМ/