Над 290 студенти и ръст в приема отбелязва началото на Седмицата на ориентация в Американския университет в България

 

Офис „Комуникации и маркетинг“

+359 888 801748

akehayova@aubg.edu

www.aubg.edu 

27 август 2018 г.                                                                           Съобщение до медиите

 

 

Над 290 студенти и ръст в приема отбелязва началото на Седмицата на ориентация в Американския университет в България

 

Тази година Американският университет в България приветства над 290 студенти от 29 държави, като отбелязва ръст от 30% в сравнение с предходната година. Седмицата на ориентация започва на 28 август 2018 г., а президентът на АУБ д-р Стивън Съливан ще приветства студентите и техните родители на прием в кампус „Скаптопара“ от 18 ч. във вторник.

 

Близо 100% от новоприетите студенти са получили стипендии или финансова подкрепа от университета, като пълните стипендианти тази година са 30 на брой. Това е отражение на високите академични резултати, които са постигнали младите хора, тъй като този фактор, заедно с материалното състояние на семейството, оказват най-сериозно влияние при определянето на финансовата подкрепа.

 

Измежду изявените студенти изпъкват млади хора с доказан талант в различни области. Сред българските студенти има девойка в Топ 10 по успех на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България за 2016 г.; многократни призьори в конкурси по музика и литература; открояват се младежи с награди от конкурси по ораторско майсторство. Сред чуждестранните има медалисти от олимпиади по литература; двукратни шампиони по баскетбол; доброволец от Корпуса на мира, и др.

 

По време на Седмицата на ориентация (28 август – 4 септември 2018 г.) новоприетите студенти получават шанс да се опознаят, като университетът е подготвил за тях динамична програма от събития: спортна вечер, караоке, доброволческа дейност, вечер на талантите, информационна сесия на Кариерния център и др. От над 290-те студенти, които пристигат в началото на седмицата и ще започнат своето обучение в АУБ, 39 са по програми за обмен. „Запознанството“ им включва и представяне на административните офиси на университета, библиотеката „Паница”, спортните съоръжения и компютърните зали. На свой ред колеги от по-горните курсове ще покажат на „зайците“ най-интересните места в Благоевград. По всичко личи, че Седмицата на орентация в АУБ ще устрои среща на интересни и надарени личности за общия им път в знанието.

 

 

БЕЛЕЖКИ ДО РЕДАКТОРИТЕ

За Американския университет в България (АУБ):

АУБ е основан през 1991 г. със съдействието на правителството на Република България и правителството на САЩ с цел да образова граждани, способни да посрещнат предизвикателствата на прехода в Югоизточна Европа и да изградят общества, формирани върху принципите на демокрация, частната стопанска инициатива, гражданската отговорност и толерантност към различните култури. Когато отваря врати на 30 септември 1991 г., АУБ посреща първия си випуск от 208 студенти, които в по-голямата си част са българи. Днес студентите на АУБ са космополитна общност от 1 000 млади хора, идващи от над 40 държави. Американският университет в България предлага висококачествено американско образование и се слави с успехите на своите възпитаници по цял свят. Две дипломи – от САЩ и България, интердисциплинарно обучение и разнообразие от академични програми са част от предимствата, които превръщат университета в предпочитана дестинация за талантливи студенти от цял свят. Неслучайно АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система. При американския модел на образование студентът е в центъра –  АУБ осигурява среда за развитие, която да отговаря на  индивидуалните потребности и да подкрепя цялостното развитие.  Университетът заема водещи позиции в рейтинги по успех на възпитаниците с 99,8 % от завършилите студенти, които започват работа или продължават обучението си в магистърски или докторски програми след дипломирането. В допълнение АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на Министерство на образованието за седма поредна година.

Кратка информация и история: http://aubg.edu/quick-facts

Нашата мисия и нашите ценности: http://aubg.edu/mission-values

Разяснение на нашия модел на образование: http://aubg.edu/liberal-arts-explained

АУБ в София: https://www.aubg.edu/executive-education

Защо бъдещи студенти избират АУБ: http://aubg.edu/smartversity

За допълнителна информация, моля свържете се с Мартин Георгиев на тел.: 073 888 211 или мобилен: 0888 26 48 02.  

 

 Американски университет в България, 2700 Благоевград, ул. „Свобода Бъчварова“ 12, www.aubg.edu