Цветан Цветанов проведе работна среща с държавния секретар на Министерство на отбраната на Германия Томас Зилберхорн

OT 11:26:01 18-05-2018
MG1124OT.003
Братислава - Глобсек - Цветан Цветанов - срещи

Цветан Цветанов проведе работна среща с държавния секретар на Министерство на отбраната на Германия Томас Зилберхорн


София, 18 май /БТА/
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работен разговор с Томас Зилберхорн - държавен секретар на Министерство на отбраната на Германия. Двамата разговаряха в рамките на международния форум по сигурност "ГЛОБСЕК" в Братислава, съобщи Пресцентърът на ПП ГЕРБ.
Цветанов запозна Зилберхорн с усилията на българското правителство за изпълнението на ангажимента за бюджета за отбрана, който трябва да достигне 2% от БВП.
Томас Зилберхорн приветства усилията на България в тази посока и подчерта, че геостратегическата ситуация в момента е накарала страните-членки на ЕС да осъзнаят важността от поддържането на адекватни отбранителни способности. По думите му в ЕС вече се наблюдава тенденцията на увеличаване на бюджетите за отбрана, които в последните десетилетия по-скоро бяха намалявани за сметка на инвестиции други сектори.
Зилберхорн бе ключов говорител в панела за бъдещето на Общата европейска отбрана. По време на дискусията говорителите се обединиха около мнението, че усилията в сектор отбрана в рамките на ЕС не противоречи или съперничи с НАТО, а само ще подсили Алианса.
"Събуждането на ЕС относно нуждата от по-силни отбранителни способности е ключово за повече солидарност в споделянето на отговорностите в рамките на НАТО", подчерта по време на панела Арно Данжан - зам.-председател на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Парламентарната асамблея на НАТО. /ПЦ-ГЕРБ//МИГ/