Кои са шестте български песни, които България ще избере в Първата "Книга на Песните на Европейския Съюз"?

OT 09:30:01 18-05-2018
AM1630OT.005 09:30
European Union Songbook Association - "Книга на песните на ЕС"

Кои са шестте български песни, които България
ще избере в Първата "Книга на Песните
на Европейския Съюз"?


От петък 18.05.2018 г. до 18.06.2018 г. всички български граждани, могат да участват в гласуване, в резултат на което ще се изберат шест песни, които да представят България в първата "Книга на песните на Европейския съюз". Български певци от различни хорове, както и певци, студенти и учители от Музикалната Академия и от Академията за Музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив номинираха 56 български песни, между които българите ще могат да изберат.

До момента над 23 000 души от 13 страни членки са гласували за шест песни, които да представят страната им. Българите са 14-тата подред европейска нация, която ще гласува. Българските любители на песни ще могат да гласуват до 18-ти юни тази година кои шест песни да представляват България в първата "Книга на песните на Европейския съюз".

Шестте категории, които бяха избрани от 17 музикални академии от 14 страни членки са: "Песни за любовта", "Природа и Сезони", "Свобода и Мир", "Народни песни", "Песни за вярата" и "Детски песни". Български певци от различни хорове, както и певци, студенти и учители от Музикалната Академия и от Академията за Музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив номинираха 56 български песни, между които българите ще могат да изберат. Гласуването се провежда на български - онлайн на www.eu-songbook.org.

Редактор на "Книга на песните на ЕС" за България, проф. д-р Т. Шекерджиева - Новак, зам.-ректор на АМТИИ, Пловдив, коментира инициативата:
"Възможността да се съберат в едно издание най-популярните песни на Европа е нещо наистина вдъхновяващо! Представени са песни в шест категории, предложени от студенти и преподаватели от НМА "Панчо Владигеров", София и АМТИИ, Пловдив. Приветствам идеята и се радвам, че с редакторската си работа подпомагам нейната реализация. Успех!"

Първите 72 песни от 12 държави
На почти половината от 27-те национални песни от вота, си струва един поглед над първите 72 песни, избрани от 23 000 граждани на ЕС. Някои нации са избрали класически песни, които са добре познати в цяла Европа: Австрийците са избрали световноизвестната коледна песен "Тиха нощ, свята нощ" на Франц Груб, ирландците са избрали народна песен, известна на всички любители на бара - "Уиски в яхтата", а германците са избрали безсмъртието на Брах "Добър вечер, лека нощ".

От друга страна, много от другите песни, са предпочетени да останат в тайна, поради това, че рядко се изпълняват извън държавата-членка, от която произхождат. На страницата на Българската песен, гласуващите могат да намерят както песни, които са добре познати извън България, така и песни, които са най-вече известни в България.

"Ние, 27-те нации на ЕС знаем твърде малко едни за други!"
"Книга на песните на ЕС" е уникален по рода си новаторски проект, основан от организация с нестопанска цел, която няма политически и финансови взаимоотношения с Брюксел. Основателят и президентът Джепе Марслинг (роден през 1974 г.), обясни в дълбочина мотивацията зад инициативата:
"Ние, 27-те нации на ЕС знаем твърде малко едни за други! Споделянето на песни от националните ни съкровищници е директен път да се опознаем по-добре. Ако ние истински искаме да направим икономическа крачка - от въглища, стомана, риба до социални взаимоотношения и култура - ние всички трябва да развием чувство за принадлежност към ЕС, тъй като съюзът принадлежи най-вече на нас - неговите граждани".

По план първото издание на "Книга на песните на ЕС" трябва да излезе на Деня на Европа - 9 май 2019 г.: 162 песни ще бъдат отпечатани на националния им език и на английски език - в две колони една до друга. Евентуални приходи от инициативата ще бъдат оползотворени за издаването на втори екземпляр на книгата, който ще бъде преведен на всичките 24 официални езика в ЕС, така че всички, които не знаят английски - да могат да разбират текстовете на песните и да могат да пеят.

Само след месец ще знаем кои песни българите искат да ги представят в Европейския съюз.

Книга на песните на Европейския съюз
ИНФОРМАЦИЯ и КОНТАКТ:
ОСНОВАТЕЛИ:
Организацията Книга на песните на Европейския съюз е основана през януари 2015 г. от трима датчани и един италианец. По-изчерпателна информация можете да намерите тук: www.eu-songbook.org

УЧАСТНИЦИ И РЕДАКТОРИ - ЗА БЪЛГАРИЯ
Български певци от различни хорове, студенти и учители от Музикалната академия и от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив избраха песните, които са изброени върху българските бланки за гласуване. В ролята си на финален редактор за България на Книга на песните на Европейския съюз - проф. д-р Т. Шекерджиева - Новак, зам. ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, ще редактира крайния списък с песни, който ще се представи на българите.

КЪДЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ГЛАСУВАНЕТО:
Гласуването ще се проведе онлайн на www.eu-songbook.org. Българските бланки за гласуване са на български език. Бланките за гласуване съществуват на 20 езика. Гласуването е отворено до 18.06.2018 г.

ШЕСТТЕ КАТЕГОРИИ:
Шестте категории песни бяха избрани със съдействието на 17 музикални академии и музикални факултети от 14 страни-членки. Категориите са:
1) Любов, 2) Природа и Сезони, 3) Свобода и Мир, 4) Народни песни, 5) Песни за вярата и 6) Детски песни.

ПУБЛИКУВАНЕ:
До края на декември 2018 г. ще се проведат всички гласувания - във всички 27 страни-членки. Първото издание на книгата ще съдържа всички 162 песни на съответния език и на английски - в две колони една до друга. Всички песни ще се преведат на английски от квалифицирани преводачи.
С печалбата от издаването на първата книга ще се финансира издаването на втора книга, в която всички песни ще се преведат на всичките 24 официални национални езика на общността, така че всички граждани на общността да имат възможност да могат да пеят 162-те песни на родния си език.

КОНТАКТ:
Коментари относно българските песни:
Редактор на "Книга на песните на Европейския съюз" за България:
Проф. д-р Т. Шекерджиева - Новак, зам. ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив:
тел.: (032) 601 475 / (032) 601 441 / e-mail: novak@artacademyplovdiv.com

Коментари относно книгата (на английски):
Jeppe Marsling, основател и президент:
editor@eu-songbook.org / мобилен: (45) 60688714

The European Union Songbook Association
P. Sabroes Gade 9, st.th / 2450 Kbh. Denmark
www.eu-songbook.org
Phone: (++45) 60 68 87 14
/АМ/